I Zavetnici osudili podršku Srbije Tiranskoj deklaraciji

Vesti 22. maj 202215:21 22 komentara
N1/arhiva

Srpska stranka Zavetnici osudila je odluku Srbije da podrži usvajanje tzv. Tiranske deklaracije kojom se Rusija optužuje za nelegalnu i neopravdanu agresiju na Ukrajinu, smatrajući to još jednim korakom u pravcu narušavanja strateških odnosa sa Ruskom Federacijom.

„Ovo je četvrti put da Srbija u međunarodnim forumima glasa za odluke koje su uperene protiv Rusije i ruskog naroda i koje se direktno kose i sa njenim vitalnim državnim, nacionalnim i ekonomskim interesima. Strateški interes naše države nije u tome da zauzima strane i da zastupa stavove SAD i EU, već da u postojećoj situaciji sačuva i osnaži svoju vojnu i političku neutralnost“, navela je stranka Zavetnici u saopštenju.

Povezane vesti

Dodaje da, takođe, neodrživim ocenjuje „argument vlasti da je podrška deklaracijama u kojima se Rusija osuđuje za agresiju i narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine odraz poštovanja međunarodnog prava, jer iza tih deklaracija stoje upravo one zemlje koje su nelegalnim bombardovanjem SRJ i priznanjem samoproglašenog Kosova prve pregazile Povelju UN i narušile suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u južnoj pokrajini“.

„Zbog toga je svako pridruživanje njihovim inicijativama odraz popuštanja pred njihovim zahtevima i prihvatanje politike dvostrukih standarda i licemerja“, ocenjuju Zavetnici.

Dodaju da „Srbija ne sme da preduzima poteze koji vode u konfrontaciju i sukobe sa Ruskom Federacijom jer je u pitanju država od koje zavisi naša dugoročna energetska stabilnost i koja je najsnažniji garant opstanka Rezolucije 1244 i Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

„Svaka podrška odlukama koje su protiv interesa Rusije može ozbiljno da ugrozi našu geopolitičku poziciju i da dovede do još većih pritisaka Zapada po pitanju KiM i Republike Srpske“, ističu Zavetnici i dodaju da vlast nema legitimitet za donošenje takvih odluka, jer „relevantna istraživanja javnog mnenja pokazuju da se ubedljivo najveći deo građana Srbije protivi uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i daljim evroatlantskim integracijama naše zemlje“.

I koalicija NADA koju predvodi Demokratska stranka Srbije (DSS) osudila je potpisivanje deklaracije o neopravdanosti vojne intervencije Rusije u Ukrajini, koju su juče prihvatili zvaničnici Srbije na sastanku u Tirani u okviru jadransko-jonske inicijative, uz ocenu da Srbija treba da sačuva neutralnu poziciju.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare