Ibar se izlio u Raški, ne rade vrtići i škole, poplavni talas ide ka Kraljevu

Vesti 20. jan 202307:37 > 13:1514 komentara

Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raške, a poplavni talas kreće se ka Kraljevu, gde bi trebalo da stigne tokom popodnevnih sati. U Kraljevu je Ibar več napunio svoje korito i izlio se na gradsku plažu i sportske terene, javlja reporter N1 iz Raške. Nivo Lima u opštini Prijepolje, gde je proglašena vanredna situacije, je u opadanju.

Pročitajte još:

Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška, poplavljeno je industrijska zona, više prilaznih saobraćajnica, a ugroženi su i predškolska ustanova, sportski centri koji se nalaze nadomak reke, kao i autobuska stanica.

Reporter N1 snimio je autobusku stanicu u Raški koja je potpuno prekrivena vodom. Meštani su rekli da se poslednji put nešto slično desilo 1979. godine, a da Ibar nije bio blizu da se izlije čak ni 2014. godine kada su bile velike poplave u Srbiji.

Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović rekao je jutros reporteru RTS da je na sednici Kriznog štaba doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola. Ibar je, kako kaže, na istorijskom maksimumu, ono što je veliki problem je da je reka ugozila industrijsku zonu.

„Ibar je nadolazio velikom brzinom. Imamo poplavljena domaćinstava, ali ovo je jače od svih nas“, rekao je Popović.

Nivo Ibra je porastao pošto su nabujale rečice u okolini Novog Pazara, a očekuje se da će povlačenjem vode iz njih opasti i nivo Ibra.

Kraljevački vodovod je preventivno zatvorio tri bunara za vodosnabdevanje, a kako su rekli, vodosnabdevanje u ovom trenutku nije ugroženo.

Lim se smiruje

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić rekao je za N1 da su snežne padavine dovele do toga da vodostaj Lima počne da opada tokom noći. On je rekao da je u slivu reke Slatine iseljena jedna kuća, a da je na par lokacija isključena struja kako ne bi došlo do strujnih udara zbog prodora vode.

„Iza nas je jedna uspešna besana noć, gde smo izašli kao totalni pobednici“, rekao je Babić.

Lokalne vlasti u sedam opština proglasile su vanredno stanje zbog obilnih padavina i poplava, a posle izlivanja reke Ibar krizni štab u Raški jutros je doneo odluku o privremenoj obustavi rada vrtića i srednjih škola.

Zbog obilne kiše i izlivanja reka, u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena vanredna situacija.

Komentari

Vaš komentar