Ibar se u Kraljevu vratio u svoje korito, vodostaj bio najveći od 1979. godine

Vesti 23. jan 202313:50 2 komentara

Ibar se vratio u svoje korito, ali je prethodnih dana pokazao koliko je u stvari moćan, to najbolje ilustruje slika koju smo mogli da vidimo prethodnih dana - potpuno je poplavio priobalje od Raške do Kraljeva i pretio da ozbiljno ugrozi i naseljena mesta, što se nije dešavalo u nekom ranijem periodu.

Radoica Kočović, član Gradskog veća grada Kraljeva kaže da se po merenjima može reći da je ovo vodostaj Ibra koji je na tom nivou bio poslednji put 1979. godine.

„Od Raške do Kraljeva može da napravi probleme, posebno u naseljenim mestima. Vode drugog reda nisu usporavale i proizvodile materijalnu štetu. Što se tiče Ibra, taj vodostaj u naseljenim mestima napravi problem izlivanjem vode i preti da voda prodre u stambene objekte, intevencijom smo zaista pravovremeno regaovali na pojedinim mestima, negde smo opravljali bedem, negde putem džakova sprečili da Ibar ne izlije i ne prodre u stambene objekte“, kaže on.

Pročitajte još

Kaže da za njih to nije bilo iznenađenje, jer je bilo izvanredne najave i upozorenja.

„Mi smo od tih prvih najava stavili stručno operativne timove za zaštitu od poplava gradskog štaba u pripravnost, reagovali s tim što smo mogli, na ovakav nivo vodostaja je teško u ovoj situaciji intervenisati na vodi kao što je Ibar, ali smo uspeli da sprečimo da voda prodre u stambene objekte“, kaže on.

Ibar je doneo i smeće. Kočović kaže da su razgovarali sa republičkim organima koji su nadležni za to.

„Svaki porast Raške i Jošanice donese ogromne količine plastike i smeća, ako se sećate na starom putu Novi Pazar-Raška se nekad nalazila deponija Novog Pazara, gde i danas pojedinci bacaju smeće, svaki porast vodostaja otkine deo deponije i neki deo dovuče“, kaže on.

Ističe da su, tamo gde su mogli da priđu, kada se vodostaj povukao, vršili pranje ulica, dezinfekciju.

„Trenutno preko pripadnika sektora koji su osposobljeni za crpljenje vode još radimo na tome tamo gde je u podrumske prostorije podrla voda“, kaže.

Ibar se povukao i uzvodno, u Kosovskoj Mitrovici, gde je takođe napravio velike probleme i poplavio neka naselja, sada se voda kontroliše i na jezeru Gazivode.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare