Identifikovane još dve osobe iz masovne grobnice u Kiževaku

Vesti 05. apr 202120:18 3 komentara
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je danas da su pristigli rezultati DNK analiza za dve osobe čiji su ostaci pronađeni prošle godine na lokaciji Kiževak kod Raške, te da je, kako je saopštio, potvrđeno da je reč o „žrtvama rata“.

Direktor Komisije kosovske vlade za nestala lica Kuštrim Gara potvrdio je za Kossev ovu informaciju.

„Iz uzoraka kostiju koji su ekshumirani prošle godine iz masovne grobnice u Kiževaku i koji su poslati na DNK analizu, potvrđeno je da ove kosti pripadaju žrtvama rata na Kosovu. Do sada, izvršene su dve nove identifikacije“, naveo je Gara.

Povezane vesti:

„Postoje veze između masovnih grobnica Kiževaka i Rudnice, tako da je na osnovu identifikacija do sada potvrđeno da posmrtni ostaci pripadaju žrtvama koje su ubile srpske vojne snage u masakru u Rezalima“, naveo je Gara u pisanom odgvoru.

Kosovski premijer prisustvovao je danas obeležavanju 22 godišnjice zločina u Rezalima.

U objavi na Fejsbuku potom je naveo da su na ovu godišnjicu stigle prve DNK analize ekshumiranih ljudskih ostataka u Kiževaku kod Raške.

„Do sada postoje dve nove identifikacije u vezi kojih smo stupili u komunikaciju sa porodicama identifikovanih osoba“, saopštio je Kurti.

On dodaje da se lokalitet u Kiževaku „povezuje“ sa onim u Rudnici koji se takođe nalazi u opštini Raška.

„Čekamo da se i druga lica, žrtve masakra u Rezalima, a koja su na listi nestalih lica, pronađu u Kiževaku. Međutim, to će se znati nakon što se završe iskopavanja i ekshumacije na toj lokaciji, i kada se završe sva potrebna sudsko-medicinska veštačenja“, poručio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

U cilju potrage za telima nestalih 1999. godine na Kosovu u toku prošle godine vršila su se iskopavanja na ukupno deset lokacija, od kojih devet na Kosovu i jedna u Srbiji.

Iskopavanja su prekinuta krajem prošle godine, nakon pogoršanja vremenskih uslova, piše Kossev.

Pretpostavlja se da su na ovim lokacijama pronađeni posmrtni ostaci 16 osoba, od kojih između pet i šest u Kiževaku, potvrdio je nedavno za Kossev predsednik Komisije za nestala lica kosovske vlade, Ram Manaj.

Kako je tada naveo Manaj, uzorci svih tela su poslati na DNK analizu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) odmah nakon ekshumacije, nekon čega se čekao odgovor.

Kossev navodi da su detaljnije informacije o navodima kosovskog premijera pokušali da saznaju od predstavnika prištinske i beogradske Komisije za nestala lica, ali nisu dobili odgovor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare