Igmanska inicijativa: Ruska agresija se može pretvoriti u tragediju za ceo svet

Vesti 25. feb 202219:08 2 komentara
REUTERS/Carla Carniel

Igmanska inicijativa, koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca iz regiona, najoštrije je osudila napad Rusije na Ukrajinu kao eklatantni čin vojne agresije koja će kao kratkoročnu posledicu imati veliki broj ljudskih žrtava i već je po tome zločin, a kao dugoročnu ruska agresija gura svet prema “pretećem sukobu”.

Igmanska inicijativa je u saopštenju za javnost ocenila da je taj sukob “uporediv s najgorim sukobima iz perioda hladnog rata”.

“U svetu koji nasušno treba mir, zajedničke napore u suzbijanju pandemije i oporavku od nje, blisku saradnju na globalnom nivou kako bi se zaustavile ili smanjile klimatske promene koje ugrožavaju celo čovečanstvo, ova agresija unazadila je šanse za jedan bolji i pravedniji svet za mnoga desetleća”, ocenjuje se u saopštenju.

Oni su kao “krajnji cinizam” okarakterisali izjavu zvanične Moskve da je nad Rusima u Ukrajini vršen genocid i da je cilj ruskog napada „denacifikacija“ Ukrajine.

“Upravo je nacistička vlast svoje napade na susedne države pravdala zaštitom nemačke manjine od navodnog terora države – žrtve nacističkog napada”, podsetila je Igmanska inicijativa i ocenila da se ruska agresija na Ukrajinu može pretvoriti u tragediju za celi svet.

U ime Igmanske incijative izjavu su potpisali njeni kopredsednici Branislav Radulović, Vehid Šehić, Zoran Pusić, Milan Antonijević i Aleksandar Popov, predsednik Saveta Igmanske inicijative za Srbiju, zaključuje se u saopštenju.

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Komentari (2)

Vidi sve komentare