Ilić: Dostojanstvo prosvetne profesije je ugroženo već 20 godina

Vesti 30. nov 202213:2870 komentara

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije izjavila je za N1 da je "ono što se dogodilo u Trsteniku samo bila kap preko pune čaše", kao i da je "dostojanstvo prosvetne profesije je ugroženo već 20 godina". "Ovo urušeno dostojanstvo na radnom mestu je samo nebriga države o prosveti koja je po broju zaposlenih jedna od najvećih u ovoj državi. Nije samo problem da se grade škole i naučni centri, nego kako mlade ljude motivisati da se bave nastavnom strukom, mi ćemo imati manjak nastavnika, kao što već imamo", kaže ona.

Prema rečima Ilić, „dostojanstvo prosvetne profesije je ugroženo već 20 godina“.

„Dostojanstvo jedne profesije je pre svega dostojanstvo koje je i u školama, i u učionicama, i kad dobijete platni listić i koliko je inflacija pojela naše plate, dostojanstvo jedne profesije je uruženo proteklih 20 godina. Ono što se dogodilo u Trsteniku je samo bila kap preko pune čaše“, kaže ona.

Pročitajte još

Dodala je da im je poslednjih dana stiglo mnogo dojava za maltretiranje nastavnika, a navela je da su dobili i informacije da su pojedini direktori „zabranili“ zaposlenima da dolaze na protest.

„Direktor OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Svilajnca je zabranio, pretio, pravnica je pretila da će sprovesti disciplinski postupak protiv ljudi koji je trebalo danas da dođu na jedan dostojanstven protest. Imali smo dojave iz Zlatiborskog okruga, da je policija zvala pojedine predstavnike sindikata, pitala šta se dešava, ko će ići na protest…“, kaže.

Kako je rekla, juče je Radna grupa imala prvi sastanak.

„Vidim da se radi užurbano da bi se do 20. decembra završio taj pravilnik, videćemo šta će taj pravilnik da nam donese. Ovo urušeno dostojanstvo na radnom mestu je samo nebriga države o prosveti koja je po broju zaposlenih jedna od najvećih u ovoj državi. Nije samo problem da se grade škole i naučni centri, nego kako mlade ljude motivisati da se bave nastavnom strukom, mi ćemo imati manjak nastavnika, kao što već imamo“, kaže ona.

Najavila je protest i za sutra.

„Ja sutra idem u Trstenik, koleginica profesorka je naša članica, pa i da nije, ona je deo prosvetnog sistema. Otići ćemo, kao što smo i prošle godine bili u Smederevskoj Palanci kada je naša koleginiva bila napadnuta nožem od strane učenice, da pokažemo tim ljudima da sindikat stoji iza njih“, kaže ona.

Komentari

Vaš komentar