Ilić: Ko god da su ljudi iz Novog Sada, zlostavljanje se pripisuje državi

Vesti 22. jul 202213:18 > 15:028 komentara

Vladica Ilić iz Beogradskog centara za ljudska prava kaže za N1 da smo juče na protestima u Novom Sadu videli očiglednu preteranu sliu, bez obzira da li je od policijskih službednika ili privatnog obezbeđenja. "Ona je bila nezakonita zato što je bila preterana. Način na koji je onaj čovek držan za vrat, na koji mu je pripadnik obezbeđenja stavio koleno na vrat, to je preterano. I pripradici privatnog obezbeđenja moraju da budu obučeni kako da sila proizvede najmanje štetih posledica, znamo da je taj način upotrebe sile doveo i do smrti Flojda u Americi i napravio čitav pokret, to nije način kako oni uče da primenjuju silu", navodi on.

Dodaje da su policijski službenici bili u neprosrednoj blizini i da ništa nisu uradili.

Povezane vesti:

„Ko god da su ti ljudi, to zlostavljanje se pripisuje državi, bilo koji status da imaju, ovo se pripisuje državi zbog tolerisanja policijskih službenika“, ističe sagovornik N1.

Ilić kaže i ko bi trebalo da reaguje – policija i tužilaštvo, ali očekujemo da reaguje policija za nešto što toleriše.

„Neke starešine bi trebalo da reaguju, taj čovek bi trebalo da bude saslušan, za pripadnike obezbeđenja postoji uslov da imaju licencu, a da bi se ona izdala ne smete da imate smetnje, a to može biti i krivični postupak. Čuo sam da je protiv njega podneta i krivična prijava za neka dela, da li nakon ovog on ima prava da vrši i dalje te poslove, trebalo bi da očekujemo odgovore, ko god da je on, morao bi da se njegov čin ponašanja preispita i ustanovi odgovornost, ne samo njegova, već i onih policijaca koji su to tolerisali. Policija ima prava da koristi prinudu, ali samo dok traje napad, otpor, na primeran način“, ocenio je on.

Povodom izjave Aleksandra Vučića da je tek jutros saznao da je bio „neki protest“ u Novom Sadu, da prethodno „nije imao pojma šta se zbivalo“ i da ispred Skupštine nije bilo privatno, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, Ilić kaže da predsednik nije kompetentan da se izjašnjava.

„Ako je i sam rekao da je skupštinsko obezbeđenje, morao bi da zna kao pravnik da i njih manje-više obavezuju isti standardi primene sile. Pročitao sam vest gde je rekao da je bilo dosta blago, niko ne spori da je policija ovlasšćena da koristi silu, ali ne da koristi silu kako hoće i bez granica. To je politička izjava koja ima težinu, ali je jedan vid pritiska na tužilaštvo i nije prvi put – od premijerke, ministra policije smo slušali isto to prilikom julskih protesta, da su bili uzdržani, a videli smo desetine slučajeva. Možda predsednik nije video prave snimke, ali ta njegova izjava ne služi ničemu, predstavlja pritisak“, kazao je Ilić.

Celo gostovanje pogledajte u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar