Ilić: Ni dve godine od protesta slučajevi zlostavljanja građana „ne mrdaju“

Vesti 07. jul 202214:22 > 15:19 5 komentara
N1

Tokom julskih protesta u Srbiji, veći broj građana pretpeo je policijsko zlostavljanje, kako na ulici tako i u policijskim stanicama. Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže da od prošle godine do danas nijedan predmet nije mrdnuo s mrtve tačke, se jednog.

Jedini slučaj koji je se pomerio je slučaj zlostavljanja mladića u Novom Sadu koji je oboren s bicikla.

„U tom slučaju je tužilaštvo doneo odluku da odbaci prijavu, jer ne može da skupi dokaze. Nadali smo se da će se ići na optuženje, ali tužilaštvo je odbacilo prijavu sa obrazloženjem koje nije uverljivo. U taj slučaj se kao branilac uključio advokat Đukanović, ta faktička moć tog čoveka je dovela do toga da jedan predmet, koji je mogao da se dokaže, završi ovako. Sad je pred Ustavnim sudom i advokati će pokušati da dokažu da istraga bije bila dobra“, rekao je Ilić.

PROČITAJTE I:

„U Novom Sadu su radnje mogle da budu preduzete, ali nisu, policajac je tvrdio da se nalazio na drugom kraju grada, to može da se proveri prikupljanjem podataka sa baznih stanica, ali to nije traženo. Za druge policajce koji su bili s njim je moglo takođe da se proveri“, pojasnio je.

Kako kaže, u ostalim slučajevima istrage stoje.

„Za ljude koji su rekli da bi prepoznali policajce nije zakazano prepoznavanje, u nekoliko predmeta ombudsman je utvrdio da su građani tučeni. Tim građanima država nije nadoknadila štetu, omnogućia psihološku podršku, nego su žrtve prinuđene da pokrenu parnicu protiv države“, kaže Ilić.

Kako kaže, postoje i slučajevi koji su se nesporno desili i da su službenici zlostavljali građane, ali je, kako je rekao, „zapelo“ ko ih je tukao.

„Policija navodno ne može da utvrdi ko su policajci iz te jedinice, svi su tvrdili da nisu oni tukli i tužilaštvo se paralisalo“, kaže Ilić.

Smatra da nikada nećemo doći do individualne odgovornosti policaca, kao ni čelnika.

„Mislim da ćemo za godinu dana, ako se ništa ne desi, sve predmete da pomerimo na Ustavni i Evropski sud za ljudska prava, dosta vremena je bilo za tužilaštvo. Dve godine je ostavljeno tužilaštvu, to je dovoljan rok da se nešto uradi. Bilo je predmeta gde je moglo da se utvrdi, to su predmeti koje ćemo da odnesemo dalje“, rekao je Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Celo gostovanje pogledajte u današnjoj emisiji Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare