Ilić: Opozicija da se složi oko toga kako će da kontroliše izbore

Vesti 03. okt 202110:37 > 10:41 19 komentara
N1

Kolumnista "Peščanika" Dejan Ilić ocenio je u Novom danu da se predstavnici opozicije bave pogrešnim temama i pogrešnim pitanjima vezanim za predizbornu kampanju i pojavljivanje u medijima, dok na drugoj strani nemaju kapacitet za efikasnu kontrolu izbora. "U ovom trenutku, svaka grupa unutar opozicije, apsolutno nema kapacitet da izađe samostalno na izbore. Oni treba da se slože oko toga kako će da kontrolišu izbore. I to je sve", istakao je Ilić.

On je ocenio da predstavnici opozicije s vremena na vreme šalju poruku javnosti da jedni druge vide kao suparnike, a ne kao saveznike.

Povezane vesti

„Imaju jedan banalan problem koji moraju da reše. Nije stvar u tome da se mi složimo da ovaj režim ne valja, to je jasno i onima koji glasaju za taj režim, stvar je u tome da li ste u stanju da izađete na izbore i taj proces dovedete do kraja. U ovom trenutku, svaka grupa unutar opozicije, apsolutno nema kapacitet da izađe samostalno na izbore. Ne u programskom smislu ili da popuni listu kandidata, nego da kontroliše te izbore. Ako nemate 20.000 zaista posvećenih aktivista, vi nemate čemu da se nadate na izborima“, izjavio je Ilić.

Prema njegovom mišljenju, opozicija u ovom trenutku ne može da kontroliše dve trećine izbornih mesta u Srbiji.

„Oni to mogu da rade samo zajedno. Meni uopšte nije jasno zašto oni izlaze sa temama o broju lista i programskim stvarima, jer to nisu pitanja za njih u ovom trenutku, i oko kojih treba da se slože. Oni treba da se slože oko toga kako će da kontrolišu izbore. I to je sve“, naglasio je on.

Dodaje da je kontrola izbora mnogo važnija od predizborne kampanje i pojavljivanja u medijima, jer će u slučaju loše kontrole opozicija može lako da bude pokradena.

„Umesto toga da se dogovaraju i da nam daju čvrste garancije da će biti u stanju za šest meseci da kontrolišu izbore, oni se dogovaraju oko  pitanja koja previše nisu važna“, rekao je Ilić.

N1

Neverovatna izjava Vučića o Koluviji

Govoreći o izjavi predsednika države Aleksandra Vučića koji je rekao da je Predrag Koluvija proveo mnogo vremena u pritvoru, Ilić se osvrnuo na činjenicu da je posedovanje tolike količine marihuane u našoj zemlji krivično delo, kao i da su mnogi građani za jednu saksiju marihuane koju su čuvali dobili višegodišnje zatvorske kazne.

„Ja znam neke ljude koji su gajili marihuanu na terasi i završili su tri godine u zatvoru. I nije bilo šanse da se to promeni i izbegne. Potpuno je neverovatno da kažete da je čovek uhvaćen sa dve tone marihuane, a da je ta marihuana legalizovana u susednim zemljama“, rekao je Ilić.

Dodaje da bi vlast, ukoliko želi da oslobodi Koluviju, trebalo da promeni zakon, a ne da se dok je na snazi ovaj koji smatra da je to teško krivično delo, poziva na legalizaciju marihuane u drugim zemljama.

„Ukoliko ti se sviđaju te zemlje, onda napravi da ova zemlja liči na njih, kada si već prigrabio na nepošten način tu moć koju imaš“, poručio je Ilić.