Ima empatije, ali nema memorijalnog centra: Roditelji dece iz „Ribnikara“ od države očekuju pravdu

Vesti 30. nov 202320:29 27 komentara

Roditelji ubijene dece protestovali su zbog toga što insistiraju na postojanju memorijalnog centra - ali sedam meseci kasnije - gde je memorijalni centar i ima li izgleda da će se napraviti za stradale u "Ribnikaru"? Ministarka prosvete kaže - saosećaju sa porodicama stradalih i biće onako kako roditelji odluče. Međutim, roditelji kažu da ne vide da država išta po tom pitanju čini, kao i da je mnogo toga već pogrešno urađeno.

Od 3. maja do danas nije se mnogo toga promenilo.

„Mi tražimo da neko najzad preuzme odgovornost i da se najzad donesu neke odluke“, kaže Ivan Božović, otac devojčice Ane.

I ta poruka odjekuje još od 3. maja. Dok oni traže Memorijalni centar, a konkretan plan Vlade već sedam meseci ne stiže, ministarka danas kaže, iako im zahtevi nisu ispunjeni, za sve će se poslušati roditelji stradalih. A kada planiraju da počnu?

POVEZANE VESTI

„Da se pošalje svima, svetu, poruka – da se takav užas više nikada i nigde ne dogodi, a da izrazimo ogromnu empatiju, tugu i bol“, kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović o empatiji.

„Ta empatija o kojoj toliko govorimo u mnogim slučajevima je potpuno odstranjena od života odredjenih ljudi koji imaju mesto odlučivanja“, smatra novinar Veran Matić.

„Jeste ta empatija mnogo korišćena reč, ali znate… Mi imamo empatiju od koga nam treba, od bliskih ljudi, a nama od društva treba neka pravda“, naglasio je Ivan Božović.

A pravda za roditelje stradale dece je Memorijalni centar koji bi bio i centar za edukaciju, razgovore i rešavanje problema društva koji su do masakra i doveli. Kao borba za sećanje na sopstvenu stradalu decu, kaže sagovornik N1.

„I to je strašna situacija koja je zapravo politički pritisak, kako na roditelje, tako i na decu i na sve ostale škole u Srbiji“, kaže likovni umetnik Nikola Radić Lucati.

Ministarka objašnjava da su se o sopstvenim koracima konsultovali sa Norvežanima, za koje kaže da još uvek nemaju adekvatne memorijalne centre nakon tragedije u kojoj je ubijeno 77 ljudi. Ali ih ipak imaju.

„Pitala sam kada će oni napraviti memorijalni centar i koliko, kojom dinamikom je to išlo kod njih i nakon 12 godina još uvek nisu to uradili“, navela je Đukić Dejanović.

„Postavlja se slučaj Brejvika i memorijalizacije tog zločina koji zapravo u Norveškoj nije išao glatko. Originalni konkurs je oboren“, pojašnjava Radić Lucati.

Memorijal ne treba roditeljima, već celom društvu.

„Mi stalno srljamo iz tragedije u tragediju i stalno pokušavamo da sve guramo pod tepih i da nastavimo sve po starom“, rekao je Ivan Božović.

Da li će tako biti i sada, s obzirom da predstavnici države ne nude nijedan konkretan podatak – gde će biti memorijalni centar, na kom mestu i u koje vreme?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare