Imaju državni posao, a postali „socijalni slučajevi“ – bez plata već pola godine

Vesti 13. apr 202420:35 46 komentara

U Rekovcu se na izbore već išlo 17. decembra prošle godine. I tamo su ponovo pobedili naprednjaci, uprkos tome što mesecima zaposleni koji su na trošku lokalnog budžeta ne primaju plate. Ne primaju zato što je opštinski račun u blokadi. Novca nema - čekaju pomoć države. Do tada - u Rekovcu se preživljava.

U ovom trenutku zaposlenima u opštinskim firmama i ustanovama u Rekovcu duguje se i do sedam plata.

Rukovodilac drumskog prevoza Rekovac Živomir Teofilović kaže da je situacija očajna.

„Poslednja plata je bila septembarska, prošle godine. Znači, šest meseci smo bez plate, ušli smo u sedmi mesec. Oni kažu – para nema, prebace nam preko nekog drugog računa za gorivo, za sve drugo-nemamo”, navodi.

Direktorka PU “Miloje Milojević” Rekovac Nataša Anđelić poslednju platu primila je prošle godine. 

„Znači, primili smo zadnji put polovinu novembarske plate. I to iz sopstvenih sredstava“, ističe.

Za toliko su u vrtiću uspeli da izdvoje novac namenjen za druga davanja jer opština koja ih finansira sto odsto, plate ne isplaćuje.

Servirka u vrtiću Jadranka Mijatović kaže da su sada socijalni slučajevi.

„Mi smo sada socijalni slučajevi jer me neko drugi napravio na socijalni slučaj. Ja radim ali ne primam platu. Imamo decu, imamo stare roditelje, od kojih uzimamo penziju. Eto tako, to je preživljavanje“, ističe.

Rade i preživljavaju i u ostalim ustanovama koje su na budžetu opštine. Većina zaposlenih i dalje ćuti strahujući za svoj posao. Ali su se rukovodioci, ovog puta odvažili da izađu u javnost.

Nataša Anđelić, direktorka PU “Miloje Milojević” Rekovac, kaže da ne zna zbog čega ostali nemaju hrabrost da izađu, da kažu.

„Nisam videla da je neko izašao, možda će danas ali mi nemamo drugi način, ovo nam je slamka spasa i hvala vam što ste došli“, objašnjava.

Slamku spasa potražili su i od predsednika države, kome su slali dopis, ali odgovor do sada nisu dobili.

U opštini im je rečeno da su dugovanja ogromna i da se očekuje pomoć države. Zašto novca u budžetu nema, pokušali smo od nadležnih da saznamo, ali je predsednik opštine, kako nam je rečeno, bio službeno van Rekovca. Da li je za službeni put koristio opštinska sredstva ili svoj novac, to ne znamo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare