Imenovanje Markovića na čelo grupe prijateljstva sa Austrijom izazvalo debatu

Vesti 21. nov 202216:23 10 komentara
N1/arhiva

Odbor Skupštine Srbije za spoljne poslove izabrao je predsednike i članove 161 poslaničke grupe prijateljstava, a najveća debata je bila o lideru Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću, koji je ponovo predložen za predsednika Grupe prijateljstva sa Austrijom.

Pročitajte još:

Spisak predsednika i članova poslaničkih grupa je formiran na osnovu konsultacija poslaničkih grupa, rekao je predsednik Odbora Borko Stefanović.

Stefanović je predložio da se od ovoj tački glasa objedinjeno, o svim predlozima, ali je izneo zamerku na imenovanje Markovića za predsednika Grupe prijateljstva sa Austrijom, pozivajući se na neke od razgovora koje je imao sa ljudima iz te države prošle nedelje.

To je izazvalo polemiku među članovima Odbora o tome ko može da određuje ko će biti predsednik neke Grupe prijateljstva, uz odgovor Stefanovića da je želeo diskretno da prenese neke poruke.

Predsednici nekih od grupa prijateljstava koji su izabrani su Dejan Radenković na čelu Grupe prijateljstva sa Albanijom, na čelu grupe prijateljstva sa Austrijom je Dragan Marković.

Na čelu grupe prijateljstva sa BIH je Milimir Vukadinović, Salvadora Lav Grigorije Pajkić, Grupe prijateljstva sa Kinom je Marina Raguš, Kuvajta Usame Zukorlić, Nemačke Aleksandra Tomić, Sjedinjenih Američkih Država Sandra Božić, Turske Muamer Bačevac, Ukrajine Milovan Drecun, Crne Gore Igor Bečić, Francuske Jadranka Jovanović.

Na čelu Grupe prijateljstva s Rusijom je Igor Braunović, sa Vatikanom ponovo je Marjan Rističević, dok će Dragomir Karić voditi Grupu prijateljstva sa Belorusijom.

Članovi su na sednici razmatrali pozive za učešće na međunarodnim skupovima, redovne aktivnosti stalnih delegacija, kao i pozive za posetu stranim delegacijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare