Imunolog: Građani će verovatno morati svake godine da se vakcinišu protiv korone

Vesti 02. jun 202108:41 > 08:5920 komentara
Sajam, vakcinacija
Izvor: N1

Klinički imunolog i član Srpske akademije nauke i umetnosti Miodrag Čolić kazao je da sve ukazuje na to da je Srbija blizu kolektivnom imunitetu, ali, kako je ocenio, treba biti "oprezan", jer se još ne zna mnogo o koronavirusu.

„Očekivan je pad i zaustavljnje talasa epidemije i tome doprinosi vakcina ali i dolazak leta. Međutim, mislim da nas i na jesen očekuje borba protiv korone, možda ne u tolikom obimu kao što je bilo do sad“, rekao je akademik Čolić za RTS.

Upitan da li je potrebno raditi antitela na koronavirus, imunolog je naglasio da ta testiranja „nisu potrebna“.

„Mislim da su naučna istraživanja ta koja treba da daju odgovor da li postoji imunitet ili ne“, naglasio je Čolić.

Ocenio je i da će građani Srbije verovatno morati svake godine da se vakcinišu protiv korone, jer u proseku, svaka vakcina traje oko godinu dana.

„Koliko god mislili da imunitet može da potraje, on je ograničen na maksimalno godinu dana, iako kod nekih traje duže a kod drugih kraće, a nijedna zemlja ne može stalno svaku osobu da testira na zarazu“, naglasio je Čolić.

O svim nedoumicama koje imate u vezi sa vakcinama, i o tome zbog čega je važno vakcinisati se, biće reči večeras u 20h u specijalnoj emisiji „Sve o vakcinama“ na TV N1.

Pitanja možete postaviti na mejl [email protected] ili u direktnom telefonskom uključenju u emisiju na broj 011/40-48-255.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar