Imunolog: Vakcina po svim normama, ali postoje nepoznanice

Vesti 28. dec 202011:44 0 komentara
vakcina
Screenshot

Profesor imunologije i onkologije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu Nebojša Arsenijević kaže da su u vakcini protiv koronavirusa primenjene sve norme, ali i da postoje nepoznanice.

„Po svim uzusima kako se kontroliše neka nova vakcina ili bilo koji novi lek pre nego što se da na opštu upotrebu, kod vakcina protiv kovida koje su sada u opticaju, sve je u potpunosti ispoštovano. Počevši od uzorka od 40.000 ispitanika“, rekao je Arsenijević za portal Glas Šumadije.

Povezane vesti

#related-news_1

Zbog rokova nisu mogli da se prate prolongirani negativni efekti, pa trenutno ne može da se kaže koliko će da traje njena imunost, kazao je on i dodao da su to za sada najveće nepoznanice.

Sve što se „unese“ u telo može da napravi posledicu „odmah, za nekoliko dana, meseci i za nekoliko desetina godina“, smatra on.

„O tome šta će da bude za sada možemo samo da nagađamo. Ja imam rezervu, jer je to prvi put da se u istoriji medicine daje vakcina protiv RNK virusa – koji u sebi imaju samo ribonukleinsku kiselinu“, rekao je Arsenijević.

Prema njegovim rečima prvi put je u istoriji medicine, strana nukleinska kiselina sa lipidnim (masnim) omotačem koji liči na ćelijsku membranu „ubačena“ u ljudski organizam.

Arsenijević kaže da je veliki problem „džungla“ informacija, vesti, članaka u naučnim časopisima, mejlovima i na društvenim mrežama.

„Neki lažu svesno, neki ne. Neki šire paniku kao ‘samo prenose šta je drugi rekao, pa nisu dobro razumeli'“, ali svrha tog ‘organizovanog govora’, ne samo o vakcinama nego uopšte u današnjoj civilizaciji, nije u tome da vas neko slaže, nego je u tome da vas toliko zatrpaju informacijama da vi posle nekog vremena više nikome ne verujete“, smatra on.

„Kada dođete u taj stadijum da više nikome ništa ne verujete, onda je pitanje ‘da li hoćeš da primiš vakcinu ili ne’, deplasirano bilo kom pojedincu, pa i meni“, smatra Arsenijević koji je i sam preležao koronu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!