Imunološkinja: Raspust je trebalo produžiti za dve nedelje

Vesti 22. jan 202210:01 > 16:1445 komentara
škola
Printscreen

Broj zaraženih koronavirusom je sigurno mnogo veći od prijavljenog, i još je rano govoriti o kraju pandemije na proleće, rekla je za RTS imunološkinja Ljiljana Sofronić Milosavljević.

Pročitajte još:

„Još je rano govoriti o kraju pandemije na proleće, optimista sam, ali u ovom trenutku se još borimo. Istraživanja treba da nam pokažu gde smo i kako nastaviti dalje“, objašnjava Sofronić Milosavljević za RTS.

Od ponedeljka se đaci u celoj zemlji vraćaju u školske klupe, a doktorka kaže da je to „medalja sa dve strane“.

„Za decu je socijalizacija važna, ali mislim da bi produžetak od dve nedelje raspusta svakako doprineo boljoj situaciji posebno zbog kontakta dece sa onima koji su najugroženiji – a to su bake i deke“, rekla je profesorka Sofronić Milosavljević.

Studija Instituta za primenu nuklearne energije na kojoj radi i profesorka Sofronić Milosavljević treba da pruži odgovor na pitanje koliko su vakcine efikasne.

Izvor: RTS

„Studija je nacionalna i populaciona i vodi je Medicinski fakultet u Beogradu. Povezana je tesno sa onim što se radi u Evropi. Epidemiolozi su jasno definisali da ispitanici mogu biti stariji od 18 godina iz svih delova Srbije. Studija obuhvata i one koji se prvi put vakcinišu i one koji se vakcinišu treći put, kako bi se uporedilo koliko ‘pamćenje’ imunog odgovora traje“, rekla je profesorka Sofronić Milosavljević.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar