Posledice incidenta na aerodromu „Nikola Tesla“: Može da dođe do problema u avio-saobraćaju

Vesti 19. feb 202418:35 > 18:39 70 komentara
Goran Srdanov/Nova.rs

Incident na Aerodromu „Nikola Tesla“, kada je avion kompanije „Maraton erlajns“, koji leti za "Er Srbiju", pri poletanju udario u infrastrukturu izvan piste, pored trenutnog odlaganja letova mogao bi da izazove veći problem u saobraćaju na beogradskom aerodromu.

Ubrzo posle incidenta pojavila se informacija da je status beogradskog aerodroma sa CAT III B smanjen na CAT I, što znači da neće moći da se obavlja saobraćaj kada je vidljivost loša.

Petar Vojinović sa portala Tango Six kaže da se pretpostavlja da je avion „Maraton erlajnsa“ prilikom poletanja izleteo sa piste i udario u deo infrastrukture za potrebe sletanja. Dodaje da to znači da se može desiti da prilikom guste magle i smanjene vidljivosti dođe do problema u saobraćaju.

To je donekle potvrdio i sam aerodrom u odgovoru za N1.

„Avio-saobraćaj na beogradskom aerodromu odvija se nesmetano, a sve nadležne službe rade na vrlo brzom uspostavljanju tehničkih uslova za funkcionisanje aerodroma i za sletanje i poletanje u uslovima guste magle“, navodi se u odgovoru aerodroma „Nikola Tesla“.

Ko je tačno nadležan za oštećenu opremu pokušali smo da saznamo i od Aerodroma, ali i od Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, međutim taj odgovor nismo dobili.

Petar Vojinović objašnjava da je instrumentaciju za sletanje kontroliše i kalibrira kontrola letenja i da je u njenoj nadležnosti. Dodaje, međutim, da je postojeću finansirao i kupio Aerodrom i to mimo ugovora o koncesiji.

Kako se nezvanično saznaje, incident se desio pošto avion nije poleteo sa mesta na pisti koje mu je dodelila Kontrola letenja, odnosno da je imao mnogo manju dužinu potrebnu za poletanje, usled čega se kasno odvojio od podloge u udario u infrastrukturu.

Šta se tačno desilo u nedelju uveče pitali smo i Aerodrom, odakle su odgovorili da će detalji i uzroci biti poznati posle istrage koju vode nadležni državni organi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare