Incident posle krečenja grafita: Pokušao da prođe automobilom, pa verbalno napao Gruhonjića

Vesti 22. mar 202420:17 7 komentara
N1

Na kraju akcije u kojoj je prekrečen grafit sa pretnjama kraj ulaznih vrata zgrade u kojoj stanuje novinar i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić, došlo je do verbalnog sukoba.

Napoznata osoba pokušala je da prođe automobilom kroz okupljene građane, koji su se u tom trenutku polako razilazili, da bi, nakon što mu nije dozvoljen prolaz, izašao i upustio se u verbalnu raspravu s Gruhonjićem i novinarom Daškom Milinovićem.

Prisutni su burno reagovali na njegovu ocenu da su svi prisutni na tom skupu ustaše.

„Moja familija je stradala od ustaša, je l’ znate to? Sram vas bilo“, rekao mu je Gruhonjić.

Policajci su nakon toga legitimisali čoveka i pustili ga.

Prethodno je više od stotinu aktivista, predstavnika nevladinih organizacija i civilnog društva, učestvovalo u akciji prekrečavanja grafita koji su juče ispisali nepoznati počinioci.

Kako javlja reporter agencije Beta, policija je legitimisala tri nepoznata muškarca koji su na početku akcije stajali pored grafita, nakon čega su se sklonili sa strane.

Pre kraja akcije udaljili su se sa lica mesta.

Dinko Gruhonjić je zahvalio svima koji su se odazvali pozivu da zajedno prekreče grafit i rekao da se nada da će to što su legitimisani muškarci koji su stajali pored pretećeg grafita „pomoći u pronalaženju počinilaca“.

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić je tom prilikom kazala da „ovo više nije borba za bezbednost novinara, niti za slobodu govora“, već da je „ovo bukvalno borba za goli život“.

„Nemojte da čekate da nam dolaze na kućni prag, jer ako se ovako nastavi neće biti novinara da o tome izveštavaju“, rekla je Lalić.

Policija je sve vreme obezbeđivala skup povodom krečenja grafita, a ostala je ispred zgrade u kojoj Gruhonjić živi, a na kojoj je ispisan grafit, i nakon što je zavšena akcija.

Ispred ulaza u zgradu, u kojoj živi, nepoznate osobe su bile ispisale „Dinko – Šakiću za večni dom si spreman“, sa potpisom „Srpska Vojvodina“.

Grafiti mržnje upućeni Dinku Gruhonjiću na istom mestu ispisani su i u novembru 2020. godine, kada je takođe organizovana salična akcija njihovog uklanjanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare