Srbija ima najgori indeks medijskih sloboda u regionu, kao Haiti i Angola

Vesti 25. jan 202310:49 28 komentara
Pixabay.com/ Bruno /Germany

Indeks slobode izražavanja svrstao je Srbiju u ne tako dobru šestu grupu država, u kojima su ove slobode sužene. Kada su u pitanju samo medijske slobode, naša zemlja je u još goroj – sedoj grupi u kojoj su one „delimično ograničene“.

Indeks slobode izražavanja podelio je zemlje u 10 grupa – od onih otvorenih do potpuno zatvorenih. Prilikom ocenjivanja meri se sloboda izražavanja u tri oblasti – akademskoj, digitalnoj i medijskoj, a potom daje zbirna ocena.

Srbija se tako ove godine našla u sedmoj grupi kada su medijske slobode u pitanju, što znači da smo najgori u poređenju sa zemljama bivše Jugoslavije. Iako smo u zboru u istoj grupi sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom, ipak su medijske slobode kod njih ocenjene kao nešto bolje.

Ostale bivše republike – Hrvatska, Slovenija i Crna Gora našle su se u četvrtoj grupi, u kojoj su države sa „delimično suženom slobodom izražavanja“. U istoj grupi nalazi se i Kosovo.

Potpuno otvorenim državama su ocenjene Kanada, Australija, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Čile… Na drugoj strani spektra, kao potpuno zatvorene su označene Kina, Saudijska Arabija, Belorusija, Sirija, Sudan…

Rusija je svrstana u devetu grupu zemalja, u kojima je sloboda izražavanja teško ograničena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare