Indijci u šetnji Beogradom, za N1 pričaju kako su ušli u Srbiju

Vesti 08. jul 202119:23 44 komentara

Sa više desetina hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom dnevno, Indijci su sprečeni da u neke zemlje putuju direktno. Neki od sporednih puteva vode preko Srbije. Uz mere koje, kako ističu u vladi, važe i za sve druge strane državljane.

Za građane Indije Srbija je postala jedna od turističkih top destinacija. Biraju je jer je lepa, gostoljubiva i zato što su čuli sjajne stvari o njoj. I „odskočna“ je destinacija – na zelenoj je karti država iz kojih je moguće putovati u pojedine zemlje, za razliku od njihove domovine.

Oni koje smo sreli govore kakve mere su morali da zadovolje da bi došli:

Povezano:

„Morali smo da imamo negativan PCR test 48 sati pre dolaska. Proverili su sve i sve je bilo kul“.

N1: Da li se vraćate kući ili idete negde drugo?

„Idemo u Kanadu“.

N1: A da li ste vakcinisani?

„Jesmo, kompletno vakcinisani. U Indiji“.

N1: Da li ste morali da imate PCR?

„Da, imali smo negativan PCR“

N1: U tranzitu ste? Da li ste vakcinisani?

„Da. Jesam, potpuno vakcinisan“.

N1: U Srbiji ili Indiji?

„U Indiji“.

N1: Da li imate PCR?

„Da, negativan PCR“.

Deo njih planiranje puta prepušta tamošnjim tur-operaterima koji sarađuju sa srpskim, manjim agencijama specijalizovanim za reciptivni turizam. Takođe, dolazak u Srbiju organizuje se i iz okolnih država.

„Ja sam sticajem okolnosti dobio informaciju da je jedna agencija iz Slovenije, posrednički, faktički dovela jednu manju grupu indijskih turista, a ono što su mi kolege rekle, pretpostavljam da oni to bolje znaju, je da najveći deo njih koji borave ovde, boravi ipak u individualnom aranžmanu“, navodi Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

Seničić očekuje da broj indijskih turista u narednom periodu bude veći, od čega će korist imati vlasnici privatnog smeštaja i hotela.

„Odluka Vlade od pre neki dan, da oni koji borave minimum dva noćenja u Srbiji u kategorisanim objektima mogu da se vakcinišu u Srbiji, takođe, pretpostavljam da će samo doprineti većem interesovanju“, kaže Seničić.

Iako joj je predočeno da indijske agencije nude takozvane „karantin aranžmane“, predsednica Vlade čvrsta je pri stavu kao i juče – nema „karantin“ turizma ovde, ima samo jasnih pravila i procedura.

„I nama je Indija izašla u susret kad je nama bio neophodno. A to je kada smo, recimo, preko Indije nabavili preko 150.000 Astrazeneka vakcina. Potrebno je više solidarnosti, a ne manje solidarnosti. I Indija će to jedan dan nama pamtiti, kada nama bude ponovo nešto bilo potrebno“, navela je premijerka.

Virusolozi napominju da nije bitno koja država je u pitanju – svaka u kojoj epidemija bukti rizična je. Indija je samo jedna od njih. U toj zemlji svakog dana beleži se više od 40.000 novih slučajeva.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare