Indijski mistik Sadguru na Trgu republike u Beogradu

Vesti 18. apr 202212:18 > 16:23 23 komentara

Indijski jogi, mistik i vizionar Sadguru je na svom 30.000 kilometara dugom putovanju od Indije do Velike Britanije, svratio i do Beograda.

Nekoliko stotina Beograđana okupilo se na Trgu Republike kako bi ispratili performans, koji je u znaku ekologije.

Jaggi Vasudev poznatiji kao Sadguru, posetio je Srbiju u okviru pokreta „Svesna planeta – Spasimo zemljište“ i poručio da želi da podstakne promene ka spasavanju zemljišta i planete.

„Želim da okupimo od 3,5 milijardi ljudi, odnosno 60 odsto svetske glasačke populacije, kako bi se u svim demokratskim državama podstakla promena politike ka spasavanju našeg zemljišta i planete“, rekao je Sadguru na konferenciji za novinare.

On je krenuo na 30.000 kilometara dugačak put od Londona do Indije na motoru kako bi, sastajući se sa svetskim liderima, članovima parlamenta, ministrima poljoprivrede i ekologije podigao svest o očuvanju plodnosti i organskog sadržaja u zemljištu.

Do sada je boravio u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Češkoj, Nemačkoj, Italiji, Sloveniji, govorio u Ujedinjenim Nacijama u Ženevi i iz Srbije nastavlja svoj put dalje ka istoku kroz Rumuniju i Bugarsku do Gruzije, Azerbejdžana, Ujedinjene Arapske Emirate, Oman, sve do Indije.

On je istakao da su zemlje samo jedan „deo kolača“ cele planete i da je samo bitno oživeti tlo na kojem živimo, podsećajući da njegova misija ima za cilj da podstakne i podrži vlade širom sveta u formulisanju politika koje će se baviti zdravljem zemljišta, kako bi se zaustavila i preokrenula dalja degradacija zemljišta na globalnom nivou.

Sadguru Trg republike
FoNet

Najvažnija preporuka pokreta „Save Soil“ (Spasimo zemljište) je da vlade širom sveta donesu zakone kojim će se obavezati da se u poljoprivrednim zemljištima nalazi najmanje tri do šest odsto organskog sadržaja.

Svetski lideri, uticajni ljudi, umetnici, stručnjaci za predmetne oblasti, farmeri, duhovne vođe, nevladine organizacije su među onima koji su obećali svoju podršku da ponovo ožive odnos čovečanstva sa zemljom. Projekat Spasimo zemljište odgovor je na Konvenciju Ujedinjenih nacija (UN) o borbi protiv dezertifikacije – degradacije tla (UNCCD) koja kaže da bi preko 90 odsto zemljišta na planeti moglo da degradira do 2050. godine, što bi dovelo do zastrašujuće svetske krize, uključujući nestašicu hrane i vode, sušu i glad, masovne seobe i nezapamćene stope izumiranja vrsta.

U poslednjih 40 godina, izgubljeno je 40 odsto površinskog sloja zemljišta na planeti, a UN su navele da je zemljišta preostalo za još samo 80 do 100 žetvi otprilike, što znači za još 45 do 60 godina poljoprivrede i da nakon toga, ukoliko se ne preduzme zaustavljanje degradacije tla, neće biti zemljišta za proizvodnju hrane.

Među metodama koje Sadguru predlaže za obnovu zemljišta su povećanje organskog sadržaja, poljoprivreda zasnovana na drveću ili agrošumarstvo, smanjene potrošnje mesa.

On smatra da je jedan od glavnih uzroka osiromašivanja zemljišta industrijalizacija poljoprivrede, jer se od početka procesa mehanizacije i industrijalizacije značajno smanjio organski sadržaj zemljišta pogodan za poljoprivredu.

Sadguruu su u Indiji dodeljene tri predsedničke nagrade, uključujući jednu za svoj rad na zaštiti životne sredine, kao i najvišu godišnju civilnu nagradu u zemlji za izuzetnu i istaknutu službu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare