Infektolog: Mere ponovo neblagovremene, u Hipokratovoj zakletvi nema kafića

Vesti 25. feb 202108:10 > 11:57 30 komentara
N1

Infektolog Dragan Delić izjavio je da ponovo imamo neblagovremeno donošenje mera protiv koronavirusa i pokušaj da se balansira između ekomonije i zdravlja ljudi.

„Očigledno je da se i dalje pravi kompromis između ekonomije i zdravlja, a to je za mene kao lekara sa medicinske i etičke tačke gledišta neprihvatljivo“, rekao je Delić, nekadašnji direktor beogradske Infektivne klinike, za list Danas.

Kako je naveo, „u Hipokratovoj zakletvi nema ni kafića, ni restorana, ni kladionica, već se pominju bolesnici, lekari i njihov odnos“, ukazujući da „briga o privredi, o ugostiteljima, ne može da bude deo zdravstvene politike“.

„Neprirodan je sastav Kriznog štaba, koji pored stručnog, ima i politički deo. U ovakvoj situaciji mnogo bi prirodnije bilo da se postupalo u okvirima zakona odnosno da je aktivirana Republička komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, koja bi zajedno sa Institutom za javno zdravlje Batut i Ministarstvom zdravlja vodila upravljanje epidemijom“, rekao je Delić.

On je kazao da ne zna kako se donose odluke na sednicama Kriznog štaba za borbu protiv korone i da li se o njima glasa, ali da „izgleda da politički deo ima prevagu“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (30)

Vidi sve komentare