Informer četiri dana ranije otkrio ko su sagovornici Gardijana u tekstu o Vučiću

Vesti 16. maj 202318:34 24 komentara
N1/arhiva

Svetski mediji se ovih dana bave načinom vladanja Aleksandra Vučića, a među njima je i britanski Gardijan, koji je srpskog predsednika označio kao "populističkog i prokremaljskog autoritarca".

Neobično je, međutim, piše Nova.rs, što je Informer tri dana ranije „ekskluzivno“ otkrio da će sagovornici tog britanskog lista biti i predstavnici Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). Postavlja se pitanje da li su novinari Gardijana ili sagovornici tog lista prisluškivani.

Povezane vesti

Pre četiri dana, tačnije 12. maja, Informer je u tekstu pod naslovom „Otkrivamo! Srpski hejteri iz NVO spremaju napad na predsednika Vučića u Gardijanu“ objavio da taj britanski list, zajedno sa pojedinim NVO i predstavnicima civilnog sektora, među kojima su Beogradski centar za bezbednosnu politiku i BIRODI, sprema izrazito negativan tekst o Aleksandru Vučiću i dešavanjima u Srbiji.

Zbog toga je BCBP javno postavio pitanje ko je i kako dobio informaciju da će njihov istraživač dati izjavu za Gardijan, da li su novinari ili predstavnici NVO prisluškivani, kao i da li će nadležne istitucije reagovati da zaštite nezavisnost i obezbede sigurnost NVO.

Srđan Cvijić, predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora u BCBP, kaže za Nova.rs da ne zna kako je Informer došao do informacije o sagovornicima Gardijana.

Screenshot informer.rs

„Da znamo, ne bi postavili to pitanje. Nadležni organi bi to trebalo da ispitaju da li je bilo nelegalnog prisluškivanja novinara ili naših istraživača koji su intervjuisani za taj članak. Zna se ko su nadležni organi – BIA, policija, tužilaštvo“, navodi Cvijić.

Nedavno su i predstavnici opozicije, koji su organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“, postavili pitanje da li su prisluškivani. Sumnju je pobudila izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da će opozicija na narednom protestu (koji je održan prošlog petka) blokirati Gazelu. Samo dan ranije, blokada Gazele pominjala se kao predlog na štabu protesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare