Infrastruktura železnice: Dve cisterne kod Rume vraćene na prugu, u sredu i preostale

Vesti 27. feb 202421:17 1 komentar
Shutterstock/phildaint

Nenad Stanisavljević iz "Infrastruktura železnice Srbije" kaže za RTS, povodom jučerašnjeg iskliznuća vagona kod Rume, da su dve cisterne vraćene na prugu, a da je vraćanje treće i četvrte predviđeno za sutra. Stanisavljević najavljuje da će "Infrastruktura železnice Srbije" uvesti merne stanice, da bi i ta kompanija kontrolisala ispravnost vozova.

Četiri vagona-cisterne sa fosfornom kiselinom iskliznula su juče iz šina u Rumi. Nenad Stanisavljević iz „Infrastruktura železnice Srbije“ rekao je za RTS da je istraga u toku i da se sprovode sva ispitivanja, merenja i istraživanja, kako bi se utvrdilo šta je uzrok.

Povezane vesti

Ističe da su dve cisterne već vraćene na prugu, a da je vraćanje treće i četvrte predviđeno za sutra.

Neophodno je da se najpre iz treće cisterne istoči fosforna kiselina, dodaje Stanisavljević.

Iako se u javnosti, kada je reč o železničkim nezgodama, najčešće smatra da je uzrok loša infrastruktura, Stanisavljević napominje da to može da bude i ljudski faktor, mogu da budu i cisterne koje su u saobraćaju, može da bude i voz.

„Uvodimo merne stanice“

Što se tiče posebnih propisa koji regulišu prevoz opasnih materija, i da li se nešto promenilo posle 19. februara kada se dogodio sličan slučaj, Stanisavljević najavljuje da će „Infrastruktura železnice Srbije“ uvesti merne stanice.

“Mi ćemo preuzeti na neki način odgovornost da i mi iskontrolišemo sve te vozove, što do sad nije bila naša obaveza, radimo na tome da i formalno-pravno to utemeljimo, i da obezbedimo te merne stanice kako bi i mi proveravali ispravnost tih vozova, posebno kada je reč o teretnom železničkom saobraćaju“, objašnjava Stanisavljević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare