Inicijativa A11 kritikovala rad Pašalića u oblasti ekonomskih i socijalnih prava

Vesti 08. feb 202116:11 > 16:22 komentara
N1

Udruženje A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava uputila je otvoreno pismo zaštitniku gradjana Zoranu Pašaliću u kom je ocenila da institucija ombudsmana u Srbiji "propušta" da se bavi korenom problema u oblasti ekonomskih i socijalnih prava.

Iz udruženja su naveli da je u procesu reakreditacije zaštitinika gradjana koju vrši Globalna alijansa nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI), „primećeno da postoje problemi“ u radu ombudsmana u pogledu pritužbi koje se tiču povreda ekonomskih i socijalnih prava gradjana.

„Uz činjenicu da je niži procenat sprovodjenja preporuka koje dolaze iz domena ekonomskih i socijalnih prava, posebno zabrinjava činjenica da broj zakonodavnih inicijativa zaštitnika gradjana ni na koji način ne korespondira sa brojem pritužbi koje gradjani podnose u oblasti ekonomskih i socijalnih prava, kojih je godinama više od polovine od svih pritužbi na kojima radi institucija zaštitnika“, stoji u saopštenju.

Upitali su ombudsmana kako će dalje postupati po pritužbama vezanim za ekonomska i socijalna prava i doprineti rešavanju problema gradjana u toj oblasti.

„Kada su Pariski principi, ključni dokument koji definiše standarde rada nacionalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, postali nevažni za rad institucije zaštitnika gradjana“, upitali su u otvorenom pismu ombudsmanu Zoranu Pašaliću.