Inicijativa da se napuštena kasarna u Novom Sadu prenameni u studentski dom

Vesti 31. jan 202313:571 komentar
Shutterstock

Inicijativa "Digni gard – odbrani Grad" zatražila je da se napuštena kasarna "dr Rudolf Arčibald Rajs“ u Novom Sadu prenameni i postane studentski dom.

Ta inicijtiva, koju čini grupa formalnih i neformalnih organizacija i opozicionih partija, je u saopštenju navela da u Novom Sadu postoje mnogi vojni objekti koji danas ne služe ničemu.

Istovremeno su ukazali da u gradu, čiji univerzitet ima više od 50.000 studenata postoji tek nešto više od 2.500 mesta u studentskim domovima.

Naveli su da su u Novom Sadu cene stanarina „porasle brzinom svetlosti“, te da su mnogi studenti prinuđeni da rade teške poslove, kako bi obezbedili školovanje i iole pristojan život.

„Mnogi od njih odustanu od studiranja zbog nedovoljnih novčanih sredstava“, naveli su u saopštenju.

Podsetili su da je ta nekadašnja kasarna, u Futoškoj ulici, 2009. proglašena viškom vojne nepokretnosti i da se 2016. pominjala mogućnost njenog preuzimanja i prenamene od strane grada.

Dodali su da postoji i odluka Skupštine Grada Novog Sada iz novembra 2021. kojom se planira prenamena postojećeg zdanja u objekat za delatnosti kulture, poslovanja, obrazovanja i turizma.

Naveli su i da je otvorena mogućnost da se na delu čitavog kompleksa grade stambeno-poslovni prostori.

„Umesto što u ovom objektu vidite Galensov profit i novi stambeno-poslovni prostor bez dovoljnog broja parking mesta, prenamenite ovu kasarnu u studentski dom“, navela je inicijativa.

Time bi, kako su ukazali, studentima bio omogućen prostor za dostojanstven život i omogućeno da uče i rade na sebi, to je njihovo pravo i „ogromna potreba“ društva.

Opozicija i udruženja građana u Novom Sadu često optužuju gradsku vlast da pogoduje interesima privatne kompanije „Galens“, najvećem građevinskom investitoru u Novom Sadu.

Iz inicijative „Digni gard – odbrani Grad“ su naveli da su delovi te kasarne građeni krajem 19. veka, te dodali da je ona jedan od važnih kulturno-istorijskih spomenika.

Ukazali su i na to da kasarna predstavlja arhitektonsko i kulturno nasleđe starog Novog Sada.

„S obzirom da objekat ima oko 7.200 kvadratnih metara, te da je više nego neophodno napraviti dodatni prostor za smeštaj studenata, pozivamo gradske vlasti da sprovedu prenamenu ovog objekta u studentski dom“.

Smatraju da bi se time sprovela restauracija i omogućio opstanak arhitektonskog nasleđa.

Predložili su da se u okviru budućeg studentskog doma napravi i memorijalni centar „u ime i čast dr Rajsa“ u kom bi studenti mogli da uče o njegovom životu i delu.

Aktivisti organizacije Društveni centar su od 22. decembra 2011. do 13. januara 2012. boravili u toj bivšoj kasarni, gde su organizovali koncerte, predstave, radionice i performanse.

Zahtevali su tada od gradskih vlasti da kasarnu prevedu u gradsko vlasništvo i da je daju na korišćenje nevladinim organizacijama.

Pripadnici vojne i civilne policije su ih potom izbacili iz zgrade kasarne.

Komentari

Vaš komentar