Inicijativa: Ministarstvo da povuče Nacrt zakona o radnom angažovanju

Vesti 23. sep 202113:17 0 komentara
Shutterstock/ Ilustracija

Srbija će postati zemlja bezakonja i radne eksploatacije, a Ministarstvo za rad treba da povuče Nacrt zakona o radnom angažovanju, ocenili su potpisnici inicijative "Živim i van sezone" iz organizacija civilnog društva, akademske zajednice i sindikata.

Povezane vesti:

Inicijativu „Živim i van sezone“ potpisima je podržalo 138 potpisnika, ističe se u zajedničkom saopštenju organizacija Zajedničko, Centra modernih veština i Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11.

„Ukoliko ovaj Zakon bude usvojen, radnici angažovani na taj način praktično nemaju šanse da se izbore za svoja osnovna prava, dok poslodavce štiti od sudskih presuda za radnu eksploataciju čime se uvodi dodatna pravna nesigurnost za sve radnike i radnice“, upozoravaju potpisnici Inicijative.

Smatraju i da je jasno da se, sagledavanjem poslova koje ovaj nacrt obuhvata, išlo na poslove koji su najslabije plaćeni ali i koje većinski obavljaju žene.

„Položaj žena, nasilje prema ženama i seksualno uznemiravanje će tek sada dobiti na zamahu“, tvrde u saopštenju, i dodaju da je „uočljivo“ da će privremeno angažovanje stranih radnika dovesti do stvaranja novih oblika radne eksploatacije.

Potpisnici ukazuju da je javna rasprava o Nacrtu zakona o radnom angažovanju pokazala nespremnost vlasti da sasluša i uvaži iznete argumente i primedbe sindikata, organizacija civilnog društva, ekspertkinja i eksperata koji se bave pitanjima rada i zapošljavanja, a da Vlada i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predloženim nacrtom nastavljaju sa urušavanjem sistema radnih prava i radne sigurnosti u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!