Inicijativa mladih: Zvaničnici da ne manipulišu brojevima žrtava na Kosovu

Vesti 27. mar 202113:41 35 komentara
Foto Tanjug / Dragan Kujundžić

Inicijativa mladih za ljudska prava - Srbija (YIHR Srbija) zatražila je danas od institucija i svih zvaničnika Srbije da ne manipulišu brojevima i drugim podacima u vezi sa žrtvama rata na Kosovu, kao i da prestanu sa slavljenjem osuđenih ratnih zločinaca.

U saopštenju Inicijativa ističe da je, povodom početka NATO bombardovanja više zvaničnika Srbije na nekoliko komemorativnih skupova navelo „netačne i nepotpune podatke o žrtavama, čime su pokazali opšte nepoštovanje prema ljudskim životima“.

Povezane vesti:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u sredu, 24. marta izjavio da je NATO ubio “2500 civila, vojnika i policajaca”.

S druge strane, Ministarstvo inostranih poslova Kosova na svom zvaničnom Tviter nalogu navelo je da su Vojska Jugoslavije i srpska policija ubile više od 15.000 kosovskih Albanaca za vreme rata na Kosovu.

Inicijativa u saopštenju ukazuje da su Fond za humanitarno pravo (FHP) i Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) objavili 2014. godine poimenični popis žrtava koje su stradale od posledica NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Prema tom popisu, koji se stalno ažurira, u NATO napadima život je izgubilo ukupno 755 ljudi, i to 454 civila i 301 pripadnik oružanih snaga.

Među civilima je 205 srpske i crnogorske nacionalnosti, 221 Albanac i 28 civila romske nacionalnosti. Ukupno je stradao 271 pripadnik VJ/MUP i 30 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Takođe, navodi Inicijativa, u okviru Kosovske knjige pamćenja FHP i FHP Kosovo su utvrdili da su od 20. marta do 14. juna 1999. godine srpske snage ubile 6.901 Albanca koji nisu učestvovali u neprijateljstvima.

Prema istim izvorima, u istom periodu, pripadnici OVK su ubili 328 srpskih civila i 136 Roma i drugih nealbanaca koji nisu učestvovali u oružanom sukobu.

U sukobima između VJ/MUP-a i OVK poginula su 1.204 pripadnika OVK i 559 pripadnika VJ i MUP Srbije.

Predsednik Srbije je u istom obraćanju naveo podatak da je NATO ubio decu iz porodice Ahmetaj dok su se vraćali kući, u Prizren.

Prema podacima FHP i FHP Kosovo, ta porodica bila je u grupi od stotinak izbeglica koje su 13. maja 1999. godine, srpske snage zaustavile i naterale da ostanu u objektu Vojske Jugoslavije, na izlazu iz sela Koriša. Tokom noći, NATO je bombardovao vojni objekat, a u napadu je ubijeno 78 osoba, od kojih 32 dece.

Istovremeno, Inicijativa mladih je ocenila da sklanjanje venca koji je položio Studentski klub Pravnog fakulteta u Beogradu na spomeniku “Bili smo deca” u Tašmajdanskom parku, kako bi se postavio venac državne delegacije, predstavlja „ogledni primer bezobzirnog odnosa prema kulturi sećanja, u kome glavno mesto umesto žrtava imaju trenutni državni funkcioneri“.

Inicijativa smatra kako je „sramotno je da nakon 22 godine od početka NATO bombardovanja u udarnom terminu RTS u emisiji ‘Upitnik’ autorke Olivere Jovićević, o uzrocima i posledicama NATO bombardovanja govore osuđeni ratni zločinci Nikola Šainović i Vladimir Lazarević“.

„Ovo je samo jedan od primera u nizu promocija osuđenih ratnih zločinaca u javnim ustanovama i na televizijama sa nacionalnim frekvencijom“, konstatuje Inicijativa mladi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare