Insajder: Klinički centar Srbije posao keteringa dodelio i firmi pod istragom

Vesti 18. okt 202212:31 7 komentara
N1 (arhiva)

Konzorcijum firmi sa kojima je Klinički centar Srbije (KCS) ugovorio posao nabavke hrane sastoji se od tri firme, od kojih je samo jedna registrovana u oblasti restorana i ugostiteljskih objekata, a jedna od njih je u trenutku ugovaranja posla bila pod istragom Tužilaštva za organizovani kriminal, piše Insajder.

Druga firma u grupi koja je dobila posao najpre je bila registrovana za lizing automobila, da bi se preregistrovala za poslove konsaltinga.

Kako pokazuje istraživanje Insajdera, konzorcijum tri firme od KCS-a dobio je najmanje dva posla pripremanja, dostavljanja i posluživanje obroka u vrednosti od 4,8 miliona evra, a jedan od njih se odnosio na nabavku obroka za kovid bolnicu u Batajnici.

„Naime, Klinički centar tražio je poseban uslov da pobednik tendera može biti samo firma koja je u prethodne dve godine od dana objavljivanja javne nabavke već nabavljala obroke za zdravstvene ustanove u iznosu od 2,9 miliona evra. I to ne bi bilo sporno da, kako pokazuje tenderska dokumentacija, Klinički centar nije odbio predlog jednog od potencijalnih ponuđača da se uslov od dve poslednje godine, proširi na tri prethodne godine“, piše Insajder.

Kako navodi Insajder, prema javno dostupnoj dokumentaciji, u jednom od dopisa sa molbom za razjašnjenje postavljenih uslova jedna od zainteresovanih firmi navela je da „samo jedan ponuđač na teritoriji Srbije može da ispuni ovaj kriterijum“.

Uprkos tome KCS nije pristao da promeni uslov kojim je zahtevano da firma koja će da pobedi na tenderu, mora da radi na nabavci obroka za zdravstvene ustanove isključivo u dve prethodne godine.

„Na taj način, kako se vidi u odluci o dodeli ugovora, firma ‘Movie kitchen’ koja je želela da učestvuje na tenderu ispala je iz igre uprkos tome što je ponudila nižu cenu i što već godinama nabavlja i isporučuje hranu za brojne zdravstvene institucije, od Kliničko-bolničkog centra Dragiša Mišović, Zavoda za bolesti zavisnosti, pa do Instituta za transfuziju krvi“, piše Insajder.

Problem je bio u tome što su ugovori bili iz 2018. i 2019. godine, KSC tražio je isključivo ugovore iz prethodne dve godine, a konzorcijum koji je dobio posao ispunio je ovaj kriterijum, „i to zahvaljujući jednom poslu“.

„U pitanju je nabavka Kliničkog centra s kraja 2020. kada je firma ‘Pro chef’, zajedno sa firmom ‘Time Partner’ u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva, dobila ugovor za ketering za Kovid bolnicu u Batajnici. Vrednost posla bio je 3,2 miliona evra, a to je slučajno ili ne, cifra nešto malo viša od one koju je Klinički centar zahtevao u novim tenderima“, piše Insajder.

Firma ‘Time Partner’ osnovana je 2014. godine sa početnim kapitalom od 1.000 dinara i sedištem u stanu na Voždovcu, a osnovna delatnost joj je čišćenje zgrada i u vlasništvu je Manojla Mandrape.

Ta firma se, prema pisanju Insajdera od marta ove godine, zajedno sa vlasnikom, nalazi na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal kao deo grupe osumnjičene za kriminalno udruživanje, pranje novca i poresku utaju.

„Kako navode u Tužilaštvu za organizovani kriminal, istraga protiv ove grupe pokrenuta je 25. januara 2021. U međuvremenu, protiv grupe, čiji je član i Mandrapa, podignuta je i optužnica. Kako navode u odgovoru Insajderu, optužnica je podignuta u martu ove godine i trenutno se, nakon žalbi, nalazi u Apelacionom sudu. Manojlo Mandrapa je trećeokrivljeni, a tužilaštvo sumnja da je upravo firma Time partner bila firma preko koje se prao novac“, navodi Insajder.

Pored nje i firme ‘Pro chef’, posao keteringa za Klinički centar dobila je i firma ‘Sunway services’, osnovana 2015. sa osnovnom delatnošću instalacioni radovi u građevinarstvu, a vlasnik i osnivač je Dijana Vukajlović.

Firma je, kako piše Insajder, menjala delatnosti, pa se u jednom periodu bavila i iznajmljivanjem i lizingom automobila da bi se krajem 2019. preregistrovala za konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare