Insajder: Uhapšen u najvećoj zapleni kokaina u Crnoj Gori, posluje i u Srbiji

Vesti 27. avg 202118:0640 komentara
Savo Prelević/AFP (ilustracija)

Crnogorska policija zaplenila je sinoć više od tone kokaina, što predstavlja najveću zaplenu kokaina na Balkanu. Akcija je po nalogu crnogorskog tužilaštva izvedena u Mojanovićima u Zeti, a droga je pronađena u magacinu u tovaru banana. Zvanično su saopšteni samo inicijali dve uhapšene osobe, dok su mediji u Crnoj Gori ubrzo objavili da se radi o ocu i ćerki, Budimiru i Marini Krstović. Ispostavilo se, prema istraživanju Insajdera, da su njih dvoje direktno ili indirektno povezani sa nekoliko firmi u Srbiji, tačnije registovanim u Novoj Pazovi. Neke od ovih firmi bave se trgovinom voća na veliko, piše Insajder.

Narko pošiljka otkrivena je u akciji pod kodnim nazivom „187“, a prema zvaničnom saopštenju policije, privedeni se sumnjiče za krivično delo neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanja u promet opojnih droga.

Uhapšeni Budimir Krstović je, kako navode crnogorski mediji, vlasnik magacina u opštini Zeta, u kome je kokain pronađen. Paketi sa kokainom bili su obeleženi različitim nazivima, pa su između ostalog bili označeni natpisom „kovid“.

Povezane vesti:

Do 2019. godine Krstović je bio izvršni direktor podgoričke firme „San Francisko“ koja je sada u stečaju, a registrovana je za uvoz voća i povrća. Zanimljivo je da je Krstović, prema istraživanju Insajdera, povezan sa firmom „Fruit World“, koja je registrovana u Novoj Pazovi, a kao osnovna delatnost navodi se trgovina voćem i povrćem.

Na zgradi firme koja se nalazi u Novoj Pazovi istaknuta su oba naziva firmi – i „San Francisko“ i „Fruit World“, piše Insajder.

Vlasnik firme „Fruit World“ je do maja 2015. godine bila Zorica Krstović, a zakonski zastupnik upravo Budimir Krstović. Sada je ova kompanija zvanično u vlasništvu Vedrenka Mrkića, dok je zakonski zastupnik Borko Mirotić.

Insajder navodi da nije poznato kakva je veza između Krstovića i Mirotića, ali da ta veza postoji jasno je iz podataka još jedne kompanije sa sedištem u Novoj Pazovi. Reč je o firmi „K.B. Company“, u kojoj je kao vlasnik i direktor, prema podacima Agencije za privredne registre, upisana upravo uhapšena Marina Krstović.

Pre nje, do juna 2018. vlasnik i direktor „K.B. Company“ bio je Borko Mirotić, a pre njega sada uhapšeni Budimir Krstović i to do maja 2015.

Budimir Krstović u Srbiji je bio vlasnik i firmi „Beoplus KBO“ i „KB Agencije“, koje su obe iz registra privrednih društava izbrisane 2012. godine.

Ko je Budimir Krstović

Uhapšeni Budimir Krstović, piše Insajder, inače je u poslovnim krugovima poznat po nadimku Budo Banana. Nadimak je dobio upravo zbog biznisa sa uvozom banana. U ovom poslu je još od devedesetih godina. Mediji su 2001. godine izveštavali o otmici njegovog brata Dušana, koji je bio kidnapovan ispred novosadskog hotela „Džet set“. Za njegov otkup otmičari su tražili tri i po miliona maraka, ali je policija posle četiri dana uspela da ga oslobodi.

Budimir Krstović je 2015. godine, nakon što je Predrag Saša Danilović podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika Košarkaškog kluba Partizan, izabran u petočlanu radnu komisiju, koja je vodila klub do izbora novog predsednika. U radnoj grupi su bili i Mirko Tišma, nekadašnji funkcioner Demokratske stranke, Ilija Dražić, advokat Miroslava Miškovića i bivši košarkaši Dragan Todorić i Mlađan Šilobad.

Komisija u kojoj je bio i Krstović je, nekoliko meseci posle Danilovićeve ostavke, jednoglasno predložila za novog predsednika Nikolu Pekovića, nekadašnjeg igrača NBA, ali javnosti poznatog i kao kuma Duška Šarića, brata narko-bosa Darka Šarića, dodaje Insajder.

Bratanac „blizak“ škaljarcima?

U javnosti je do sada bio poznat Budimirov bratanac, Igor Krstović, i to nakon što je 28. januara prošle godine ranjen u Zeti, a njegovo lečenje u Nemačkoj izazvalo je burnu reakciju tamošnjih političara, pa je doneta odluka o njegovom proterivanju. Naime, posle ranjavanja, Igor Krstović je nedelju dana najpre lečen u Podgorici. Zbog teških povreda prebačen je u bolnicu Medicinskog fakulteta u Hanoveru.

Policijsko obezbeđenje koje je u bolnici angažovano zbog njega, izazvalo je pažnju građana, medija i predstavnika vlasti pokrajine Donja Saksonija. Javnost je zahtevala odgovor na pitanje na šta se troši njihov novac i da li građani Nemačke treba da plaćaju policajce da čuvaju osobu ranjenu u kriminalnom obračunu. Dve nedelje od dolaska Krstovića u Hanover reagovalo je tamošnje Ministrastvo unutrašnjih poslova, koje mu je otkazalo gostoprimstvo i istovremeno Krstoviću zabranilo ulazak u Nemačku u narednih pet godina, navodi Insajder.

Posle dvonedeljne hospitalizacij,e Igor Krstović je prebačen avionom u Tursku na dalje lečenje. Bolnici u Hanoveru je platio troškove lečanja od 100.000 evra, ali su vlasti pokrajine Donja Saksonija posumnjale da novac kojim je platio bolnički tretman potiče iz ilegalnih poslova. Nemački mediji tada su najavljivali da će tužilaštvo ispitati poreklo Krstovićevog novca, ali do sada nisu objavljena njihova saznanja.

Inače, ranjavanje Igora Krstovića crnogorski mediji dovodili su u vezu sa ratom kotorskih klanova – kavača i škaljaraca. Igor Krstović je navodno bio blizak škaljarcima, a potvrda da je njegovo ranjavanje deo rata kotorskih klanova stigla je ubrzo, hapšenjem osumnjičenih Vidoja Stanišića, Podgoričanina, navodno bliskog kavačima, i Dragiše Bulatovića, piše Insajder.

Obojica su na suđenju negirala da imaju bilo kakve veze sa krivičnim delom za koje su optuženi. Presuda u ovom postupku još nije doneta.

Komentari

Vaš komentar