Inspektor Milenković ponovo odbio da odgovori na pitanja Tužilaštva

Vesti 19. jul 202211:53 > 14:25137 komentara

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je obavljen razgovor sa Slobodanom Milenkovićem u svojstvu građanina, nakon što je odlukom ministra unutrašnjih poslova oslobođen čuvanja službedne tajne. Iz Tužilaštva je saopšteno da je Milenković, međutim, ponovo odbio da odgovara na ista pitanja, navodeći da je u toku podnošenje ustavne žalbe Ustavnom sudu zbog povrede prava na život, kao i pritužbe Zaštitniku građana zbog nezakonitosti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na dodatna pitanja tužioca koja nisu bila obhvaćena odlukom ministra kojom je oslobođen čuvanja tajnih podataka za potrebe davanja izjave pred tužilaštvom, Milenković je rekao da ne želi da odgovori, navode iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je zatražilo da mu u roku od tri dana dostavi ustavnu žalbu i pritužbu Zaštitniku građana.

Razgovor je, kako se dodaje, na molbu Milenkovića, obavljen u prisustvu njegovog punomoćnika, advokata Zdenka Tomanovića.

„Ne postoji osnov da policajac otkriva najpoverljivije tajne“

Advokat inspektora Milenkovića, Zdenko Tomanović, izjavio je da je njegov klijent danas iskoristio pravo da u svojstvu građanina ne odgovori ni na jedno pitanje koje mu je postavljeno u Višem javnom tužilaštvu.

Ne postoji osnov da policajac, u svojstvu građanina, otkriva najpoverljivije profesionalne tajne i iznosi saznanja, rekao je Tomanović, uz tvrdnju da deo državnih struktura, kao i medija učestvuje u kriminalizaciji Milenkovića zbog afere „Jovanjica“.

Tužilaštvo podseća da predmet u ovom slučaju nosi oznaku tajnosti „strogo poverljivo“, pa se u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, detalji neće saopštavati javnosti, posebno dok traju neophodne provere, koje će biti nastavljene radi utvrđivanja svih okolnosti u ovom predmetu.

„Ukazujemo i da su Povereniku za zaštitu samostalnosti Državnog veća tužilaca, podneta već dva zahteva za zaštitu od nedozvoljenih uticaja koji se ogledaju u netačnom, paušalnom i nestručnom izveštavanju pojedinih medija, usmerenom na vršenje medijskog pritiska, kako na postupajućeg zamenika u ovom konkretnom predmetu, tako i na Više javno tužilaštvo u Beogradu u celosti, uz jasan cilj da se ovo tužilaštvo predstavi u negativnom kontekstu“, poručuju iz Tužilatva.

„Upravo način izvestavanja tih medija, kao i obraćanje javnosti Milenkovićevog pumonoćnika uz zamene teza, nije ništa drugo do skretanje pažnje javnosti sa osnovne teme – a to je provera zakonitosti Milenkovićevog rada“, zaključuje se u saopštenju Tužilaštva.

Komentari

Vaš komentar