Inspektor policije šest dana štrajkuje glađu, iz MUP-a dobio poziv na razgovor

Vesti 31. maj 202318:08 9 komentara

Posle 30 godina rada i šest meseci pred penziju, inspektor Odeljenja za borbu protiv korupcije Zoran Petrović iz Trgovišta štrajkuje glađu i od četvrtka nije izašao iz zgrade policijske stanice. Iz MUP-a je dobio poziv na razgovor, ali ne prekida štrajk dok se ne ispune zahtevi.

Traži primenu Zakona o policiji i da oni kod kojih je dokazana teška povreda službene dužnosti odgovaraju, da načelnik stanice i Policijske uprave Vranje budu razrešeni. Za svoj posao inspektora za borbu protiv korupcije kaže da je uzaludan, jer mnoge istrage o radu lokane vlasti nisu ni otvorene.

Za Trgovište kažu da je jedna od opština u Pčinjskom okrugu u najlepšem okruženju, jedna od najsiromašnijih, jedna od najmanjih. Toliko mala da, rekao bi neko, sve se zna.

Novinarka N1 upitala je meštane da li znaju da policajac štrajkuje ovde u policijskoj stanici?“

„Ne znam i ne interesuje me, Bože sačuvaj, ništa nisam čuo, mi gledamo svoja posla…“, komentari su koje smo jedino čuli. Od kamere se sklone, pa se opet okupe, neki se vrate da kažu da ipak sve znaju. Stanica je odmah preko puta.

Novinarka se na kratko srela sa inspektorom, jer mu je rečeno da će ako izađe i da izjavu računati da je prekinuo štrajk glađu. Kasnije u telefonskom razgovoru objašnjava da su alkotestirani policajci i rukovodioci, a kod dvojice u radno vreme utvrđeno da su bili alkoholisani.

„Prvi zahtev koji se tiče štrajka je bio da se nakon pokretanja disciplinskog postupka alkotestirani službenici udalje sa posle“, rekao je inspektor Zoran Petrović.

Posle šest dana štrajka glađu teže govori, ali objašnjava da je po Zakonu o policiji to teška povreda službene dužnosti, da je ponašanje policijskih službenika koji garantuju primenu zakona, kontaktiraju sa dokazima i svedocima – strogo regulisano.

Traži da se regulisano primeni, a tvrdi da i u istragama koje je hteo da pokrene, a odnose se na lokalnu vlast, zakoni nisu primenjeni, jer političari imaju zaštitu.

„Tu je završena priča o takvom jednom krivičnom delu koje ne bi trebalo da bude sakriveno, već izgurano do kraja u interesu pravde“, rekao je inspektor.

Na pitanje novinara na koje krivično delo mislite, Petrović je objasnio da se radi o raznim krivičnim delima, koja se tiču zloupotrebe službenog položaja, trgovine uticaja, privrednog kriminala.

„Ne bih da iznosim podatke jer se nadam da će u narednom periodu da se izvrši revizija prijava na koje sam ukazivao i da neko odeljenje za borbu protiv korupcije postupi časno i savesno“, rekao je inspektor.

Petrović kaže da se sprema nova sistematizacija i da će uprkos prekršajima neki biti nagrađeni, a da pred penziju želi da zaštiti poštene kolege i sugrađane. A sugrađani… Kad ih je novinarka N1 pitala o policiji i politici odmah se sklanjaju.

„Situacija slaba, dete. Nema ljudi, nema pare, mučimo muku“, rekla je jedna meštanka.

Na to se nadovezao jedan muškarac sa pitanjem: „A jel mogu ja nešto o predsedniku da kažem?“,

Novinarka N1 govori: „Pa kažite, ali nije to tema.“

„Dobro, ali to je sve u sklopu. Mi imamo najpametnijeg predsednika na svetu što smo dobili. Treba da smo sad svi ujedinjeni kad je u pitanju nacionalni interes i ovaj problem da rešimo.“

Kada kaže „nacionalni interes“ ne misli na borbu protiv korupcije i za vladavinu prava. Ni oko te borbe, kaže inspektor Petrović, nema jedinstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare