Institucije: Održavanje referenduma Srbije na Kosovu – kršenje Ustava i zakona

Vesti 14. jan 202214:56 > 15:051 komentar
Shutterstock

Kosovske institucije su, posle sastanka sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU, iznele zajednički stav da bi otvaranje biračkih mesta na Kosovu za predstojeći referendum o izmenama Ustava Srbije bilo jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse. Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je vanrednu sednicu Skupštine Kosova za subotu, 15. januar na kojoj će se razgovarati o referendumu.

PROČITAJTE I:

Kako se dodaje u saopštenju, „takav čin predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta od strane Srbije u odnosu na nezavisnu i suverenu državu Kosovo“.

„Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da u odnosu na Kosovo primeni iste standarde kao i prema bilo kojoj drugoj zemlji, jer nezavisnost naše zemlje ne samo da priznaje većina demokratskih zemalja sveta, koji je pečatiran odlukom Međunarodnog suda pravde“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Ustav Kosova, važeći zakoni, kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa ne priznaju pravo jedne države da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države.

„Dakle, dosadašnja praksa primenjivana od 2012. godine, bila je neustavna i kao rezultat toga ne obavezuje sadašnje institucije Kosova, proizilazeći iz jasne volje građana izražene 14. februara 2021. godine. Pogotovo kada je ova praksa samo rezultirala jačanjem ilegalnih struktura Srbije na Kosovu. Štaviše, kosovske institucije su naglasile da nije u pitanju uloga OEBS-a, već uloga Srbije i njenih paralelnih i nelegalnih struktura na Kosovu. Jer, pre nego što bi OEBS prikupio glasove, bio bi održan potpuno nezakonit proces otvaranja biračkih mesta i glasačkih kutija na teritoriji Kosova za referendum druge države, odnosno Srbije, a taj proces bi organizovale nelegalne strukture Srbije na Kosovu“, dodaje se.

Komentari

Vaš komentar