Institut: Skoro sve krvne grupe u deficitu, raspolaže se jednodnevnim rezervama

Vesti 25. jul 202209:023 komentara
N1

Vrlo je teško obezbediti dovoljne rezerve krvi, izjavila je Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi i naglasila da se "u ovom trenutku" raspolaže sa jednodnevnim rezervama.

Kako je rekla za RTS, „gotovo sve krvne grupe su u deficitu, dovoljno ima B+ i AB+, dok su krvne grupe A, 0+ i sve negativne grupe značajno smanjene“.

Pročitajte još

Prema njenoj oceni, optimalno bi bilo da na nedeljnom nivou ima oko 1.800 prikupljenih jedinica, minimalno oko 1.500.

„Proteklih nedelja, broj prikupljenih jedinica se kretao od 1.200 do 1.300, a prošle nedelje bilo je značajno smanjenje od 969 jedinica“, ukazala je Rodić.

Ukoliko nema dovoljno krvi, veoma je značajno pravilno upravljanje rezervama krvi, napomenula je ona i upozorila da može da dođe do odlaganja operacija, ako se nastavi ista situacija.

Rodić kaže da svi oni koji su preležali kovid i imali blaži oblik mogu da daju krv posle dve nedelje, a u zavisnosti od težine oblika, taj period se može produžiti i na šest meseci.

„Epidemiološka situacija nam ne ide na ruku. Podrazumeva se izolacija ne samo onih koji su se zarazili, već i članova njihovih porodica, što je dovelo do manje raspoloživih građana koji mogu da daju krv“, rekla je Rodić.

Komentari

Vaš komentar