„Instrumenti postoje, ali su tu da zataškaju stvari“: Gosti N1 o Stefanoviću i imovinskim kartama političara

Vesti 19. jun 202414:07 23 komentara

Advokat Rodoljub Šabić rekao je za N1 da zakon ne dozvoljava političarima da sakriju svoju imovinu i da je neprijavljivanje imovine krivično delo. Novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević ocenio je da postoje brojni dokazi koji povezuju Nebojšu Stefanovića sa koruptivnim poslovima i sa ljudima iz kriminalne sredine. "Tužilaštvo se za sad nikada nije bavilo time, onda ne čudi da danas imamo slike Stefanovića iz nekih luksuznih letovališta iz Grčke", naglasio je.

Đorđević je istakao da nema jasnih dokaza da je Stefanović vlasnik vile Micotakisa u Grčkoj, ali postoje brojni nalazi zadnjih par godina koji bi za tužilaštvo morali da budu početak istrage.

Novinar BIRN-a navodi slučaj iz 2017. godine kada je građevinski inspekrtor došao ispred kuće Stefanovića na Bežaniskoj kosi kako bi proverio navode o ilegalnog gradnji. Kako navodi, njega i šeficu Odeljenja za građevinsku inspekciju tad privodi policija, oduzima im se kamera u kojoj su snimili ilegalne radnje.

Dodaje da se odmah pored njegove nalazi kuća u vlasništvu Aleksandra Papića koji je tada bio najbliži saradnik Stefanovića. Potom, Đorđević je istakao da je paralno sa tim bio i slučaj oca Nebojše Stefanovića koji je trgovao sa oružjem iz Krušika i time je oštetio fabriku za 15 miliona evra.

„Postoje brojni dokazi koji povezuju Stefanovića sa koruptivnim poslovima i sa ljudima iz kriminalne sredine. Tužilaštvo se za sad nikada nije bavilo time, onda ne čudi da danas imamo slike Nebojše Stefanovića iz nekih luksuznih letovališta iz Grčke”, ocenio je Đorđević u emisiji “Novi dan”.

Šabić je istakao da zakon ne dozvoljava političarima da sakriju svoju imovinu.

U svakom slučaju, postoji obaveza funkcionera da svoje imovine prijave Agenciji. Ako ne prijave, postoje nekakve sankcije koje bi već agencija trebalo da obezbedi. Pored ostalog, neprijavljivanje imovine je i krivično delo”, objasnio je Šabić.

Prema njegovim rečima, ovakvi pikantni slučajevi, zanimljivi su sa stanovišta kao potvrda jednog sistema koji je uspostavljen.

Da li se obogati ovaj i onaj skoro deluje relevantno u odnosno na činjenicu da je strašno puno primera da se pripadnici te elite i njihovo okruženje, rođačko, kumovsko, poslovno – bogate strahovito”, rekao je Šabić.

„Tužilaštvo štiti interese političke elite, a ne opšti interes“

Đorđević ukazuje da je tužilaštvo ključ svega.

Znači, totalno je deplasirano da se govori da tužilaštvo ne radi svoj posao, ono u stvari štiti interese političke elite, a ne opšte interese”, ocenio je Đorđević komentarišući njihovo reagovanje u slučaju ilegalne gradnje na Bežanijskoj kosi i u slučaju Krušika.

Na pitanje da li postoje načini da se sazna ko ima račune u inostranstvu, ko ima vile, ko ima jahte, Šabić je istakao da postoje razrađeni mehanizmi.

Pa instrumenti postoje, samo to ne rade, jer čak i da dobijemo neku informaciju, neće raditi ništa osim zataškavati“, rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, sve to o čemu su pričali je vrlo strogo zabranjeno zakonima.

„Ako je Siniša Mali za šest postupaka u Agenciji sprečavanja korupcije svaki put dobio opomenu, onda je stvarno tragikomično da mi ozbiljno pričamo o ovim temama. Dakle, te institucije funkcionišu kao zaštitni mehanizmi elitne vlasti”, zaključio je Šabić.

Đorđević je ukazao da postoji više nego dovoljno razloga da se tužilaštvo bavi imovinskom kartom Nebojše Stefanovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare