Investitor kupio Jugoremediju i naselje na zemljištu fabrike, meštani zabrinuti za budućnost

Vesti 20. apr 202419:32 41 komentara

Godinama se osećaju kao građani drugog reda. Nemaju trotoar niti ulični rasvetu. Od skora nemaju ni mira. Stanovnici Šećeranskog naselja u Zrenjaninu strahuju da će ostati bez svojih domova, jer se fabrika “Jugoremedija”, na čijem zemljištu je naselje niklo, sa dolaskom novog vlasnika širi.

Šećeransko naselje, niklo u zrenjaninskoj industrijskoj zoni, na zemljištu Jugoremedije. Godinama je tu, ali nije izvesno da će tu i ostati. Jer od kako je Jugoremedija dobila novog vlasnika, naselje je sve manje.

„Privatne pomoćne objekte što imamo to su nam porušili, danas dođu kažu sevaj, mi to sutra rušimo – i to je tako i bilo“, priča jedan meštanin.

Strahuju da bi posle pomoćnih objekata na red za rušenje mogle da dođu njihove kuće.

„U suštini, to je strah – da ne dođu sutra i kažu ‚imate deset dana da se iselite odavde‘“, dodaje.

Da se to ne bi dogodilo, meštani su zamolili vlasnika Jugoremedije da im kaže šta je plan.

„Ja sam to odneo i predao na portirnicu Jugoremedije. Posle sam ja, sutradan, došao opet, pa su mi na portirnici rekli da su to predali direktoru. Ali da je direktor rekao – ja neću ništa da pišem, nemam kome ja da se pravdam za svoju imovinu“, prepričava meštanin.

„Ta drskost pri odgovoru novog vlasnika, da nema šta da se pravda – govori tim ljudima da je njihovo pravo da imaju sigurnost, ispod njegovog prava da ostvaruje profit“, kaže Tara Rukeci Milivojević iz Zrenjaninskog cosijalnog foruma.

Kako je mooguće da je vlasnik koji kupuje fabriku da bi ostavrivao profit, kupovinom Jugoremedije kupio i naseljenu ulicu?

„Ono što je privatizovano je u vlasništvu nekog čoveka, vlasnika, ali objekti koji su građeni za vreme socijalizma, koji su ovi ljudi otkupljivali i koji su se tu useljavali – to su privatni objekti“, napominje Rukeci Milivojević.

U komplikovanoj igri vlasništva, meštani Šećeranskog naselja izgubili su spokoj.

„Neizvesnost je ta što sutra, kao što se i desilo kada su predavali tu molbu, privatnik može da kaže ja nemam nikakvu obavezu“, napominje sagovornica N1.

Šta su obaveze, a šta plan, pitali smo i Jugoremediju. Odgovor nismo dobili.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare