Ipak bez sednice Kriznog štaba: Dok nadležni „ubrzano stoje“, korona ne čeka

Vesti 09. mar 202119:16 43 komentara

Iako je najavljeno da će se danas sastati, članovi Kriznog štaba sastanak su otkazali. Zašto - nije poznato. A razloga za sastanak itekako ima - raste broj novozaraženih, bolnički kapaciteti su prenapregnuti, a trebalo bi da se razgovara i o efektima pooštrenih mera od vikenda za nama. Bez obzira na brojne teme, nije poznato kada će politički i medicinski deo ovog tela ponovo za isti sto. Verovatno u petak, ali, kao i epidemiološka situacija, i to je neizvesno.

Za vikend ko je hteo da sedne u kafić i naruči piće to nije mogao, jer je Krizni štab ugostitelje zatvorio zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Članovi štaba trebalo je takođe da sednu za sto danas kako bi ustanovili da li je takav potez bio dovoljan. Ipak, zasedaće drugom prilikom.

Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da mere nisu dale rezultate, a na odlaganje sednice gleda kao na znak da se unutar štaba prave kompromisi.

„U samom Kriznom štabu nesumnjivo se vodi rovovski, pozicioni rat – ko će da preuzme odgovornost, za zdravlje i za ekonomiju i šta je važnije. Ova sitna kozmetika i ovo odugovlačenje i mrcvarenje, to što se epidemiologiije tiče nema nikakvog značaja“, kaže Radovanović.

Krizni štab bi u ovakvoj situaciji trebalo da zaseda na dnevnom nivou, smatra profesor kliničke farmakologije Radan Stojanović.

„Kao da, kad su mere u pitanju Krizni štab nas drži „pod kvačilom“. I stalno dodaje gas, dodaje gas, a mi nigde ne krećemo, stojimo u mestu. Očekujemo od Kriznog štaba da nam kaže svima nama kako da se ponašamo u ovoj situaciji. Krizni štab ćuti, mislim da to nije dobro, e sad razlog je… To ja ne znam, verujte mi“, kaže Stojanović.

Dok nadležni „ubrzano stoje“, korona ne čeka. Slike poput onih iz prva dva talasa, kada se satima čekalo na trijažu i testiranje, ponovo su aktuelne.

Stoji se ispred kovid ambulante u Zemunu, kao i na Novom Beogradu.

Dežavi i u kovid bolnicama. Pune se ležajevi, a da bi se to zaustavilo neophodno je prvo sprečiti nepotrebne kontakte, objašnjava jedan od koordinatora kovid bolnica Nebojša Lađević i apeluje na pojedine građane da se dozovu pameti.

„Možda bi ove koji prave žurke trebalo da odvedemo da vide kako to izgleda. Možda to ne bi bila loša ideja da pođu sa nama, jednu smenu da odrade. S obzirom na to da nisu medicinski kvalifikovani radnici, mogli bi da pomognu recimo kao fizički radnici tamo, pa da ili kao transporteri tih bolensika. Onda bi možda poverovali da to postoji“, kaže Lađević.

Ukoliko ne možemo da se organizujemo i prihvatimo socijalnu distancu, onda je potrebno nekim drugim merama to uraditi, naglašava Lađević.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare