„Ipak naginjemo na stranu kolektivnog Zapada“: Gogić o podršci Srbije deklaraciji za mir u Ukrajini

Vesti 17. jun 202412:19 0 komentara
Samit o miru u Ukrajini
Reuters/ Denis Balibouse

Politički analitičar Ognjen Gogić izjavio je da je za njega pomalo iznenađenje da je Srbija potpisala Deklaraciju o mirovnom sporazumu u Ukrajini, jer mu to govori da u globalnoj polarizaciji Beograd ipak naginje na stranu kolektivnog Zapada.

Predstavnici više od 80 država, koje su u Švajcarskoj prisustvovale mirovnom samitu o Ukrajini, potpisali su deklaraciju u kojoj se navodi da je „teritorijalni integritet“ Ukrajine osnova za bilo kakav mirovni sporazum kojim bi se okončao rat sa Rusijom.

Među potpisnicima su i Srbija i Kosovo, a Gogić navodi da obe strane od početka „dele stav“ o nepovredivosti teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„Nisam siguran, ali mislim da je možda ovo prvi dokument koji je Kosovo potpisalo bez zvezdice, na čemu Srbija insistira u međunarodnim forumima“, rekao je Gogić za Fonet.

Srbija iz svojih razloga glasa za dokumenta koja govore o teritorijalnom integritetu i nepovredivosti granica, dok Kosovo smatra da su oni jedinstveni slučaj i ne dozvoljava da bilo koja druga teritorija, Palestina, Tajvan, teritorije po Kavkazu, budu uporedivi sa njihovim slučajem, predočio je Gogić.

Gogić je rekao da je jedina razlika to što Kosovo eksplicitno osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu.

Vraćajući se na temu glasanja Srbije za Deklaraciju, Gogić je rekao da je prvobitni dokument razvodnjen kako bi bio prihvatljiv za veliki broj potpisnika.

Iznenađenje je što su se zemlje BRIKS uzdržale od potpisivanja dokumenta, pa se očekivalo da se Srbija svrsta uz njih, rekao je Gogić, dodajući da Beograd „ima te afinitete“.

Gogić smatra da bi Srbija, da se svrstala uz te zemlje, prošla neprimećeno, ali je bila uz deo evroatlantske zajednice.

Svrstavanjem uz BRIKS bio bi balans, odnosno ode se na samit i ne potpiše se dokument na kraju, rekao je on, podsećajući da se Beograd nije ni odazvao skupu Saveta Evrope koji je bio posvećenm krivičnoj odgovornosti Rusije.

„Srbija je imala priliku da se osloni na BRIKS, imala je odstupnicu i iznenađenje je što je potpisala i govori mi da u globalnoj polarizaciji ima jedna jedna strana na koju naginjemo“, zaključio je Gogić

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!