ISAC: Usklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU pala na manje od 50 odsto

Vesti 03. feb 202316:032 komentara
srbija EU evropska unija n1
N1

Zbog povećanja broja deklaracija koje je Evropska unija (EU) objavila zbog konflikta u Ukrajini, stopa usklađenosti Srbije u 2022. godini je bila samo 48 odsto, navodi se u Analizi usklađenosti Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama EU za 2022. godinu koju je objavila je nevladina organizacija ISAC Fond.

Zbog održavanja pozicije neusklađivanja sa restriktivnim merama EU protiv Rusije, Srbija praktično poništila napredak koji je ostvarila u usklađivanju iz 2021. godine, kada je stopa usklađenosti bila 62 odsto, prenosi Juropijan vestern Balkans (EWB).

Pročitajte još:

Kao što je to bio slučaj i ranije, Srbija se nije usklađivala sa onim deklaracijama i merama koje su za temu imale Rusku Federaciju i Kinu, njihove državljane ili interese. Jedan od glavnih razloga za ovakav stav je pitanje Kosova, a Srbija i dalje računa na podršku i Rusije i Kine u različitim međunarodnim forumima, navodi se u analizi ISAC Fonda.

Jedan od autora analize Igor Novaković istakao je za EWB da su političke deklaracije i restriktivne mere koje se odnose na Rusiju bile dominantna tema, a Srbija se nije usaglasila ni sa jednim od devet paketa sankcija EU.

Osim Rusije, najvažnija tema EU deklaracija sa kojima se Srbija uglavnom nije usklađivala bila je Belorusija, ali Srbija se uskladila sa prvom revizijom restriktivnih mera koje su objavljene deklaracijom 12. januara.

Istraživači ISAC smatraju sa Srbija pokušava da „igra na dva koloseka“ i šalje poruke i Briselu i Moskvi i Minsku da „odmerava svoje korake“.

Pored odbijanja da se uskladi sa sankcijama Rusiji, Srbija se nije uskladila sa četiri obnove odnosno dopune sankcije protiv Irana.

Tokom 2022. godine Srbije se nije uskladila sa jedinom deklaracijom EU u ovom periodu čija je tema bila Kina, navodi EWB.

Komentari

Vaš komentar