Šta posle isteka roka za preregistraciju – kreću opomene, a onda i kažnjavanje

Vesti 31. okt 202219:16 9 komentara

Rok za preregistraciju vozila koji je odredila Vlada u Prištini ističe danas. Uprkos međunarodnim pritiscima, Vlada Aljbina Kurtija saopštila je da odlaganja roka neće biti, odnosno da će od sutra do 21. novembra građani sa srpskim tablicama biti opominjani, a da posle tog datuma sledi i kažnjavanje.

Postepena odluka Vlade predviđa da od 1. do 21. novembra onima koji imaju KM tablice, budu izrečene pismene opomene na kojoj se navode informacije vozača, lokacija gde je izrečena opomena, registarske tablice, a ispod toga stoji napomena, gde piše da je za ulazak i kretanje na Kosovu tim vozilom potrebno javljanje u centar za registraciju vozila i da se isti snabedevaju tablicama RKS najdalje do 21. aprila 2023. godine.

Druga faza nove odluke počinje od 21. novembra do 21. januara, tokom dva meseca, kada će biti izrečene novčane kazne, predviđene do 150 evra.

POVEZANE VESTI:

A nakon izricanja novčanih kazni najaviljen je otpor. Zamenik predsednika Srpske liste Igor Simić je rekao da ne nameravaju da se povuku i da će prva kazna biti razlog za oštru reakciju.

Poznavalac političkih prilika iz Prištine Visar Imeri smatra da opšte kritike međunarodnih saveznika na odluku kosovska vlade stižu zbog pribojavanja da će ova odluka blokirati dijalog upravo u vreme kada se najavljuju koraci u postizanju rešenja Beograda i Prištine.

„Imamo sada jedan proces dialoga između Kosova i Srbije u koji se najviše investira i fokusira na okončanje konačnog sporazuma ili sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije i vidi se da ova odluka može ovaj sporazum i dijalog da blokira i mislim da je to što se može čitati na reakcije Zapada oko ove odluke kosvske vlade. A i reakcije opozicije na Kosovu imaju donekle isti smisao i oni kažu da je vreme da se dijalog okonča sveobuhvatnim sporazumom i nije vreme da se bavimo ovim tehničkim pitanjima kao što su tablice i lične karte“, kaže Imeri.

Uprkos kritikama, nema reakcija zvaničnika vlade na sve reakcije koje pristižu na ovu odluku, kao što je ona Evropske unije koja je izrazila razočarenje zato što kosovska vlada nije ispoštovala zahtev međunarodnih partnera. Da potsetimo da je zahtev bio da se ova odluka odloži za 10 narednih meseci.

U saopštenju Evropske unije se ističe da Kosovo treba da omogući duži prelazni period. Takođe prema izdatom saopštenju, EU smatra da odluka kosovske vlade o postepenoj primeni plana o registarskim tablicama jeste „korak u pravom smeru“, ali se ocenjuje da ona „nije usklađena sa sporazumima o dijalogu, koji su obavezujući za obe strane“.

Kosovska opozicija smatra da je premijer jednostrano odlučio da odloži sprovođenje odluke za skoro šest meseci, dovodeći Kosovo u nepovoljan položaj u odnosu na SAD i druge međunarodne partnere, što je prema njima neozbiljan pristup i pretvara Kosovo u destruktivnu stranu, dovodeći u pitanje međunarodnu podršku.

Komentari (9)

Vidi sve komentare