Ističe rok za pronalaženje trajnog rešenja u vezi s tablicama: I šta ćemo sad?

Vesti 17. apr 202219:17 > 20:28 19 komentara

Tenzije u vezi sa tablicama na severu Kosova iz septembra prošle godine završene su privremenim dogovorom u Briselu. Tada je dat rok od šest meseci za pronalaženje trajnog rešenja. Taj rok ističe 21. aprila, a rešenja za sada nema na vidiku.

Specijalne jedinice Kosovske policije i primena mera koje su u Prištini nazvali recipročnim.

Tako je izgledalo 20. septembra prošle godine na prelazima Jarinje i Brnjak. Meštani severa Kosova, reagujući na to, su postavili barikade.

POVEZANE VESTI

Deset dana su dva prelaza na severu Kosova bila neprohodna za saobraćaj. A onda je usledio privremeni dogovor Beograda i Prištine u Briselu.

Podrazumevao je deeskalaciju, odnosno povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije a dolazak KFOR-a na prelaze, kao i uklanjanje barikada. Umesto izdavanja probnih tablica, i jedna i druga strana počele su sa primenom režima sa nalepnicama.

Dogovoreno je i osnivanje radne grupe za pronalaženje trajnog rešenja.

„Prvi sastanak radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. godine u Briselu. U roku od šest meseci od prvog sastanka, radna grupa će predstaviti svoje viđenje trajnog rešenja za format dijaloga na visokom nivou“, rečeno je tada.

Rok od šest meseci ističe u četvrtak, 21. aprila a dogovora nema na vidiku.

„Eksperti Kosova i Srbije sastali su se danas u Briselu na 7. sastanku Radne grupe za registarske tablice. Kako se približava rok, hitno je postići kompromis za poboljšanje slobode kretanja u regionu. Dogovor oko rešenja je odgovornost obe strane“, izjavio je Miroslav Lajčak 7. aprila ove godine.

Čini se da pregovori ne idu kako treba, smatra Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa. Kaže da se iz Prištine može čuti da se rešenju nadaju ali da prave planove i ukoliko do toga ne dođe.

„Imajući u vidu kako su prošli pregovori oko izbora, ne bih se iznenadila da i na ovu temu dođe do neuspeha, tj. da ne dođe do dogovora. Kosovska strane je dosta podigla uloge. Prošli put su za izbore tražili direktnu komunikaciju dve vlade. Ako slične standarde budu držali i sada, verujem da će doći do neuspeha“, ocenjuje Andrić Rakić.

Ona ukazuje da je manji problem funkcionisanje režima sa nalepnicama koje vlasnici kosovskih, odnosno srpskih tablica, lepe preko grba i zastave. Teže pitanje je, kaže, sudbina tablica koje Republika Srbija izdaje sa oznakama gradova na Kosovu.

„Može da dođe do većih problema ukoliko rešenje koje kosovska vlada osmisli za KM registarske oznake bude jednostrano, ukoliko, kao i prošlog puta, bude bez najave i ukoliko podrazumeva konfiskaciju registarskih oznaka umesto procesa preregistracije“, smatra Andrić Rakić.

Mediji prenose da se sledeće nedelje očekuje susret šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, koji bi trebalo da razgovaraju upravo o tablicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare