Istoričar: Stihovi sa svečane akademije nemaju nikakve veze s Ljotićem

Vesti 10. maj 202116:29 61 komentara
N1

Svečana akademija povodom Dana pobede, kojoj je prisustvovao čitav državni vrh, obeležena je skandaloznim recitovanjem pesama fašističke organizacije “Zbor” Dimitrija Ljotića - “Mrtvi niste”, “Svi za jednoga” i “Mi znamo borbu što nas čeka”, saopštila je Partija radikalne levice. Međutim, istoričar Dejan Ristić kaže za Tanjug da stihovi koji su recitovani na svečanoj akademiji nemaju nikakve veze s Dimitrijem Ljotićem.

Kako je rekao, to su stihovi Momčila Nastasijevića, jednog od najznačajnijih srpskih pesnika prošlog veka.

„Ti stihovi univerzalno govore o junaštvu srpskih vojnika i nemaju nikakve veze sa Dimitrijem Ljotićem“, izjavio je Ristić.

Recitovanje ljotićevskih pesama na svečanosti povodom Dana pobede nad fašizmom je gaženje miliona žrtava fašizama i nacizma, bezobzirna revizija istorije i brisanje antifašističke borbe naroda Jugoslavije, navela je ranije u pisanoj izjavi članica Predsedništva Partije radikalne levice istoričarka Milena Repajić.

Pokret slobodnih građana je zbog toga zatražio političku i krivičnu odgovornost ministara koji čine Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, dok Nova stranka zahteva hitnu smenu čelnika RTS-a zbog „emitovanja ljotićevskih koračnica“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare