„Istorijski“ dan u Skupštini Beograda: Usvojen plan za metro, kritike opozicije

Vesti 08. nov 202119:18 > 19:1923 komentara

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema. To je i poslednji korak pred početak gradnje beogradskog metroa, koji je zakazan za 22. novembar. Prva linija metroa trebalo bi da bude gotova do 2028. godine, a druga, dve godine kasnije.

Istorijsko glasanje na istorijskoj sednici uz istorijski aplauz za istorijski plan za metro. Sve je danas, prema rečima vlasti, u Skupštini Beograda bilo istorijsko.

„Kada 22. novembra bude počela izgradnja metroa, biće tačno 51 godina, 11 meseci i 18 dana kada je metro prvi put obećan Beograđanima i Beograđankama. Trebalo je skoro 51 godina da metro počne da se gradi i da 51 godina prođe da dođemo u situaciju da počnemo da gradimo ovaj njaveći infrastkurni projekat“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Dok se istorija stvarala, odbornici prisutniji u onljan svetu nego na sednici. Sve do trenutka kada je tebalo da podignu ruke za detaljni plan regulacije šinskih sistema.

Povezane vesti:

Pored tri linije metroa, plan predivđa i proširenje tramvajske mreže, ali i izgradnju dodatnih pruga za gradsku železnicu. Sve to trebalo bi da bude gotovo do 2030. godine.

„Do tada ćemo imati izgrađenu i mrežu BG voza i tramvajskog sistema i tada možemo očekivati drastičan pad putničkih auotmobila i potrebu za putničkim auotmobilima, što je nešto što su ostvarili mnogi gradovi Evrope“, aveo je gradski arhitekta Marko Stojčić.

Nigde u Evropi metro ne ide kroz njive, tvrdi opozicija. Navodi i da prva linija metroa, koja ide od Makiškog polja do Mirijeva, ne prolazi kroz najgušće naseljene delove glavnog grada.

Tako projektovan metro, navode, stavlja se jedino u službu Beograda na vodi.

„Metro crvene linije, to je naprednjački metro koji su projektovali politčari, koji spaja dve livade, zaobilazi glavnu autobusku stanicu, železničku stanicu, linije se ne spajaju u centru grada kako je to svuda u svetu na Trgu republike nego se spajaju na Savskom trgu“, poručuje predsednica beogradskog odbora SSP Mila Popović.

„Ta prva linija metroa treba da poveže ono što saobraćaj govori, a to je da se poveže Novi Beograd sa Zvezdarom. To je pravac koji ima najviše putnika. Postoje dva centra – stari i novi Beograd. Beograd na vodi nije centar i ne treba da bude“, dodaje šef odborničke grupe Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković.

Pored trasa metroa za opoziciju je problematično i to što se metro gradi na vodoizvorištu na Makišu. Pokret Dveri tvrdi, da osim što će biti ugrožen izvor pijaće vode, vlast prodajom parcela isisava novac iz budžeta.

„Neko je znao da će ovaj projekta biti usvojen i neko je na vreme po nekim mnogo manjim cenama otkupljivao zemljište na Makišu od vlasnika ili korisnika. U međurvemenu je gradska vlast veštački podigla cenu zemljištu i jedan hektar košta 534 hiljade evra. Otkud toliko košta zemljište u Beogradu“, kaže predsednica beogradskog odbora Dveri Radmila Vasić.

Sumnjiva je kritičarima metroa, ne samo cena zemljišta na Makišu, već i cena samog projekta.

„Svako domaćinstvo u Beogradu će biti zaduženo sa sa sedam hiljada evra, ako krajnja cifra bude šest milijardi erva“, rekao je Dejan Jovanović iz grupe građana „Bitka za Košutnjak“.

Time bi, tvrde, beogradski metro bio jedan od najskupljih u Evropi.

Komentari

Vaš komentar