Istraga protiv NIS-a u Rumuniji: Geopolitička i(li) špijunska afera?

Vesti 04. okt 202219:36 13 komentara

Pretresi u NIS Petrolu u Temišvaru i Bukureštu, otvorili su brojna pitanja u Beogradu. Prvo u nizu je da li je NIS, koji je u većinskom ruskom vlasništvu, dobijao poverljive informacije od "kolega" iz Rumunije o nalazištima nafte i gasa, a da o tome država Rumunija nije bila obaveštena? Iz Vlade Srbije tvrde da detalje o ovom slučaju nemaju, ali da će NIS sarađivati sa policijom. To potvrđuju i iz same kompanije, uz tvdnju da je u srži njihovog poslovanja poštovanje zakona zemlje u kojoj rade.

Geopolitička i(li) špijunska afera? Ko su „špijuni“ u redovima NIS Petrola koji su Beogradu i Moskvi odavali osetljive informacije o nalazištima nafte i gasa u Rumuniji? Dan nakon što je rumunska policija u specijalnoj operciji upala u prostorije NIS Petrola u Temišvaru, pretresla i domove nekoliko zaposlenih, protiv četiri osobe podignuta je optužnica.

Ekonomski novinar portala „Profit“ Adrian Mosoianu za N1 kaže da je javnosti u Rumuniji dobro poznato da je NIS od 2014. godine uvećao svoje poslove u zapadnoj Rumuniji.

POVEZANE VESTI:

„Postoje energetski sporazumi potpisani sa državom. Jedina zanimljiva stvar u ovom slučaju bi bila da ove informacije koje su poslate iz Rumunije u Srbiju podrazumevaju neka nova otkrića po pitanju nafte i gasa. Ali moram reći da do danas istraživanja NIS-a u Rumuniji nisu bila spektakularno uspešna“, ističe Mosoianu.

A u međuvremenu iz kompanije NIS za N1 navode o potencijalnoj umešanosti ne komentarišu, već kažu da strogo poštuju zakone zemalja u kojima posluju.

„Osnovni princip poslovanja kompanije NIS je da se strogo pridržava važećih zakonskih propisa država u kojima posluje. Kompanija je sarađivala i u potpunosti će sarađivati sa svim nadležnim organima kako bi se razjasnili svi aspekti u vezi sa aktivnostima kompanije i njenih zaposlenih u Rumuniji“, poručuju iz NIS-a.

Na istom tragu je i ministarka energetike Zorana Mihajlović. Dok beogradski mediji aferu u Rumuniji tumače kao rat za energente, koji je, kako navode, predsednik Vučić i najavljivao, ili kao političko-špijunsku aferu, iz Vlade Srbije samo potvrda da će NIS sa policijom sarađivati.

„Apsolutno sve što nije u skladu sa zakonom čućemo od policije, šta god to bude bilo. Ja ne mogu da tumačim da li su informacije išle i ka kojoj zemlji jer to piše u novinama, ali ono što je zvanična izjava i Naftne industrije Srbije jeste da će sarađivati sa policijom, da ne znaju tačno o čemu se radi i naravno, ono što mi stalno podvlačimo, moraju da rade u skladu sa svakim zakonom“, poručuje ministarka Mihajlović.

Da li i koliko ima geopolitike u ovoj priči, budući da Gasprom nije potpao pod sankcije ni Amerike ni EU?

Američki ambasador u Srbiji, koji je danas bio u društvu ministarke Mihajlović, kaže da aferu i novinske naslove ne može da komentariše.

Novinarka Jelica Putniković podseća da su, čim je krenula intervencija Rusije u Ukrajini, Rumuni bili najglasniji da će nacionalizovati NIS Petrol.

„NIS, da bi izbegao sanckije EU i Amerike, promenjena je struktura vlasništva u NIS-u, Gaspromnjeft je vlasnik 50 odsto, Gasprom koji ne podleže sankcijama, jer im treba ruski gas. NIS ne potpada pod sankcije EU i sada ovaj šesti paket sankcija ne brani NIS-u da kupuje naftu, samo da nije ruska, jer neće biti transportovana kroz Jadranski naftovod“, podseća Putniković.

Zvaničnici NIS Petrola u Rumuniji još nisu izneli bilo kakav stav koji se odnosi na istragu koju vodi Uprava za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma.

Iz rumunskog Tužilaštva pitanja N1 su, kažu, zaveli, ali odgovora o povezanosti Srbije u celom slučaju još uvek nema.

Komentari (13)

Vidi sve komentare