Istraga protiv Zvicera i Džonija zbog pokušaja trovanja cijanidom u zatvoru

Vesti 21. apr 202315:38 1 komentar
Nova.rs/MUP Srbije

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage prema 13 osoba, odnosno osumnjčenih članova kriminalne grupe čije su vođe Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, zbog sumnje da su pokušali da otruju muškaraca koji se nalazi u zatvoru u Crnoj Gori.

Na osnovu dokaza koje je prikupila Služba za borbu organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije MUP Republike Srbije i podataka dobijenih iz aplikacije SKY ECH putem međunarodne pravne pomoći u saradnji sa Evropolom, oni se sumnjiče da su pokušali cijanidom da otruju osobu koja se nalazila u pritvoru u Crnoj Gori i bila spremna na saradnju sa istražnim organima ove države.

Sumnjiče se da su rođenu sestru žrtve, pretnjama, paljenjem lokala i automobila u njenom vlasništvu, prinudili da sa njima sarađuje i ubedi brata da odustane od saradnje.

Oni su je nakon toga, bez njenog znanja, iskoristili da rođenom bratu odnese otrovanu hranu u pritvor da bi ga tako ubili.

Tužilaštvo je posle saslušanja osumnjičenih, koji su uhapšeni, sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu predložilo određivanje pritvora za sve osobe.

Naredbom o sprovođenju istrage pored Zvicera i Vušovića, koji su u bekstvu, i protiv kojih se već vodi postupak pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, obuhvaćeni su i Nedeljko Todorović, protiv koga se već vodi krivični postupak i koji se nalazi u pritvoru, Dario Đorđević, protiv koga se već vodi krivični postupak i koji je uhapšen u Austriji zbog krivičnih dela izvršenih na teritoriji te države.

Obuhvaćeni su i Aleksandr Milošević, protiv koga se već vodi krivični postupak i koji je od ranije u pritvoru, Nikola Mileković, protiv koga se vodi krivični postupak i koji se nalazi u bekstvu, Ognjen Drašković, koji je u pritvoru po rešenju Višeg suda u Kraljevu zbog ranije izvršenih krivičnih dela, Danilo Tešić, Bojan Šotra, koji se nalazi u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu zbog ranije izvršenih krivičnih dela, Aleksandar Čović.

Takođe protiv Darka Prelevića, koji ima prebivalište na teritoriji Crne Gore i trenutno je nedostupan organima Srbije, Bogdana Dimitrijevića i Dejana Rutalja, saopšteno je iz Tužilaštva za organozovani kriminal.

Oni se sumnjiče da su od početka 2019. godine do 11. novembra prošle godine na teritoriji Srbije i Crne Gore, Zvicer i Vušović organizovali organizovanu kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali ostali osumnjičeni, a koja je za cilj imala vršenje krivičnih dela teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćene proizvodnje, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, prinuda i izazivanje opšte opasnosti, a radi sticanja finansijske i druge koristi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare