Istraživanje: Da je Kosovo izgubljeno smatra gotovo polovina građana Srbije

Vesti 17. avg 202213:06 185 komentara
N1

Da je Kosovo izgubljeno smatra 44,2 odsto građana Srbije, 44,6 odsto je stava da nije, a 11 odsto je neodlučnih, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Institut za evropske poslove, sprovedeno od 4. do 14. marta.

Nešto više od petine (23 odsto) ispitanika smatra da će ova Vlada Srbije priznati Kosovo, 56 odsto smatra da se to neće desiti, dok 21,1 odsto ne zna da se izjasni po tom pitanju.

Stav da ova Vlada neće priznati Kosovo u većoj meri zastupaju muškarci, ispitanici stariji od 60 godina, sa srednjim i osnovnim nivoom obrazovanja i stanovnici vangradskih naselja.

Nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU ne bi podržalo 75 odsto ispitanika, 16 odsto bi podržalo, a devet odsto je neodlučnih.

Gotovo polovina ispitanika, 49,9 odsto smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, 35 odsto misli da je to moguće, a 15,1 odsto navodi da ne zna da odgovori.

Ubedljiva većina ispitanika – 87,7 odsto, ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu, a to su u većoj meri žene, kao i ispitanici iz gradskih naselja.

Više od polovine ispitanika – 53,5 odsto ne bi podržalo plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard, 26,3 odsto bi ga podržalo, dok 20,2 odsto nema mišljenje po tom pitanju.

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova najveći broj ispitanika bi glasao protiv – 60,5 odsto, za bi glasalo 11,6 odsto, 15 odsto ne bi izašlo na glasanje, dok 13 odsto ne zna kako bi glasalo.

Tri četvrtine ispitanika – 75,2 odsto podržava uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu, 9,2 odsto je protiv, a 15,7 ne zna da odgovori, pokazalo je istraživanje, sprovedeno u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia, metodom CAWI, kvantitativnim istraživanjem putem WEB panela.