Istraživanje: Koliko vremena žene troše na kućne poslove, a koliko muškarci

Vesti 08. feb 202212:55 4 komentara
Prašina, čišćenje, kućni poslovi, krpa,
Shutterstock

Rezultati istraživanja pokazali su da 33 odsto žena brine o deci od 10 do 30 sati na nedeljnom nivou, dok 47 odsto muškaraca to radi najviše 10 sati, a kada je reč o neplaćenom radu u obavljanju kućnih poslova, 76 odsto muškaraca na njih dnevno potroši jedan sat ili manje, dok 64 odsto žena svakog dana to radi dva do šest sati.

Pročitajte još:

Zbog toga je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković počela promociju na društvenim mrežama i promociju filma „Život je rad-rad je život“, čiji je cilj da se ukaže na važnost uspostavljanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života, saopšteno je iz njenog kabineta.

Istraživanje obavljeno krajem prošle godine pokazalo je da se slika razlikuje u zavisnosti od toga koji region u Srbiji je u pitanju.

U Beogradu muškarci mnogo više nego u bilo kom drugom regionu učestvuju u kućnim poslovima i u brizi o deci, ali imaju najmanju podršku šire porodice, dok je u regionu zapadne Srbije najvidljiviji značaj međugeneracijske solidarnosti, pa majke i očevi u odgajanju dece u mnogo većoj meri imaju podršku svojih roditelja.

Prema rezultatima istraživanja, na uslugu predškolskih ustanova najmanje mogu da računaju roditelji iz istočne i južne Srbije, gde ona nije dostupna za skoro 60 odsto ispitanika, dok je u ostalim regionima to 92 odsto.

Kampanja je deo projekta WoBaCa, koji se sprovodi uz podršku EU, sa estonskim poverenikom i gradom Hajdelbergom, u okviru koga je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sproveo i istraživanje „Rodna ravnopravnost i ravnoteža između poslovnog i privatnog života“.

Rezultati istraživanja, koje je sprovela agencija Faktor plus, pokazuju da se na položaju žena mora više raditi, što je jedino moguće neselektivnim i doslednim primenjivanjem zakona, otklanjanjem prepreke koje utiču na njihov izlazak i napredovanje na tržištu rada i obezbeđivanjem odgovarajućih servisa podrške.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare