Istraživanje NUNS: Novinari kao osnovni problem navode plate, a ne napade

Vesti 13. jun 202220:22 > 21:51 komentara

Plate novinara u Srbiji problem je koji novinari percipiraju kao osnovni, zanemarujući zbog toga pritiske i napade, pokazalo je istraživanje Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Istraživač NUNS-a Rade Đurić izjavio je na predstavljanju izveštaja da je oko polovina medijskih radnika u protekloj godini bila angažovana kroz ugovore na određeno a da je druga polovina bila angažovana kratkoročnim ugovorima koji ne garantuju osnovni nivo bezbednosti.

Pročitajte još:

Novinari iz tog razloga više ne prijavljuju i ne obraćaju pažnju na napade i pritiske koje doživljaju, već pokušavaju na različite načine da povećaju svoju platu, pokazuje istraživanje NUNS.

„U razgovoru sa novinarima smo shvatili da u odredjenom segmentu, kad shvataju da je ta egzistencija ugrožena, plate koje se kreću od 300 do 400 evra postaju problem. Novinari više ne razmišljaju o napadima i pritiscima koji im slede, već postavljaju egzistenciju kao osnovni problem“, rekao je Đurić.

Đurić je rekao da su protesti gradjana u novembru i decembru 2021. godine pokazali da nadležni ne štite dovoljno novinare već su se novinari našli „na listi onih koji su prekršajno gonjeni“ a neretko je bilo slučajeva i pozivanja novinara u policiju da daju izjave.

Protekla godina je pokazala i veći broj verbalnih pretnji i napada, naveo je Đurić i dodao da je zabeležen veći broj prijava.

Istraživanje je pokazalo da postoji veliki broj nepravilnosti u sufinansiranju medija, kako je kazao, od nepotpuno uredjenih procedura do primene.

„Dodela sredstava je nejednaka i veliki iznosi sredstava se dodeljuju emiterima koji očigledno krše novinarski kodeks“, istakao je Đurić.

Pristup informacijama godinama je u ozbiljnom problemu, dodao je on i ocenio da se čini da su se promene koje su učinjene u odnosu na Zakon o slobodnom pristupu informacijama – svele na očuvanje već stečenih prava.

„Institucije u Srbiji su sve zatvorenije, čini se. Tako da smo prošle godine imali više od 35 odsto upućenih žalbi zbog nepostupanja organa javne vlasti ili nedostavljanje traženih informacija“, rekao je on.