Istraživanje: Svega sedam odsto građana Srbije vidi LGBTI osobe kao ugrožene

Vesti 16. sep 202114:108 komentara
LGBT
Izvor: Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Građani i građanke Srbije kao najugroženije grupe vide osobe sa invaliditetom i žene, a svega sedam odsto vidi LGBTI osobe kao grupu čija se prava najviše krše, pokazalo je najnovije istraživanje CeSID.

Prema istraživanju javnog mnjenja obavljenom u okviru projekta „Ka boljem razumevanju prava LGBTI osoba i njihove pozicije u društvu“, i dalje je visok procenat građana i građanki s negativnim odnosom prema LGBTI zajednici, ali je smanjena socijalna distanca prema njima i povećana tolerancija u odnosu na istraživanja iz 2008. i 2010. godine.

Povezane vesti

Kako je saopštio CeSID, istraživanje, koje je sprovedeno na uzorku od 1.060 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova u periodu 10. do 20. maja 2021.godine, pokazuje da svaki drugi ispitanik, 50 odsto, ima negativan stav prema LGBTI populaciji, a manje od petine, 18 odsto, ima pozitivan stav, dok je svaki treći anketirani neutralan po ovom pitanju.

Pozitivan stav prema osobama suprotne seksualne orijentacije iznad proseka iskazuju osobe ženskog pola, višeg/visokog stepena obrazovanja, između 18 i 39 godina života, nastanjene u urbanim sredinama.

U odnosu na ranija istraživanja koja su sprovedena 2008. i 2010. godine, beleži se značajno veći procenat ispitanika koji su spremni na različite nivoe interakcije sa pripadnicima LGBTI populacije. Napredak se kreće od šest procentnih poena kod pitanja porodičnog srodstva, pa do 29 procentnih poena kada je u pitanju deljenje istog radnog prostora sa osobom koja je pripadnik LGBTI zajednice.

U stavovima prema nasilju usmerenom ka LGBTI populaciji značajan je podatak da 63 odsto ispitanih navodi da takvo nasilje treba kažnjavati kao što se kažnjava nasilje prema bilo kome.

Prema istraživanju CeSID, polovina ispitanih je u potpunosti protiv uvođenja Zakona o istopolnim zajednicama, svaki deveti ispitanik, 11 odsto, u potpunosti podržava predložena zakonska rešenja, dok je svaki četvrti, 24 odsto, donekle saglasan sa njima ali ne u potpunosti.

Kada je u pitanju odnos prema osobama koje su se odlučile za promenu pola, uočava se da najveći procenat ispitanika navodi da im je odnos prema tim osobama neutralan – 35 odsto, a skoro trećina ispitanika navodi da bi Srbija trebalo da reguliše oblast promene pola i rodnog identiteta. Međutim, polovina ispitanika koji smatraju da je ovo pitanje potrebno urediti, navela je da bi promenu pola u Srbiji trebalo zabraniti.

Održavanje gej parade najviše podržavaju ispitanici u starosnoj kategoriji do 29 godina, oni su više od ostalih navodili pozitivan stav, ali i da bi se pridružili paradi. U odnosu na istraživanje iz 2010. smanjen je procenat ispitanika koji bi nasilno reagovali tokom održavanja parade, sa četiri na jedan odsto, uz istovremeno povećanje procenta anketiranih koji bi bili spremni da se pridruže, sa jedan na četiri odsto.

Projekat su finansirali Evropska unija i Savet Evrope.

Komentari

Vaš komentar