Istraživanje: Više od 50 odsto građana Srbije za pridruživanje EU

Vesti 26. jul 202115:548 komentara
Izvor: Shutterstock

Većina građana Srbije, 52,3 odsto, podržava pridruživanje zemlje Evropskoj uniji, dok je njih 32,6 protiv, pokazala je anketa javnog mnjenja koju je za Delegaciju EU u Beogradu sprovela Ninamedia, saopštio je EU Info centar.

Da ne bi glasalo izjasnilo se njih 8,4 odsto, 6,2 odsto je reklo da ne znaju ili da nisu sigurni, a 0,5 odsto je odbilo da odgovori.

Povezane vesti

Računajući samo one koji bi izrazili mišljenje, referendum bi doveo do rezultata 62 naspram 38 odsto u korist pristupanja EU, a mladi od 18-29 godina čine najveći proevropski segment stanovništva sa više od dve trećine koji su za članstvo Srbije u EU.

Više od 40 odsto ispitanika reklo je da zna da je EU najveći donator u Srbiji, daleko ispred bilo koje druge zemlje ili organizacije. Pri tome, većina građana Srbije prepoznaje da je EU najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije, mnogo ispred drugih zemalja, kao što su Kina, Rusija, SAD, Turska i ostali.

Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici istakao je da veoma ohrabruju rezultati poslednje ankete, jer većina građana Srbije i dalje podržava pristupanje uniji i pozicionira EU kao najvećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, uključujući i period tokom pandemije.

Ukupno 58 odsto građana podržava dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, jer veruju da je proces normalizacije najvažniji uslov za Srbiju da bi se pridružila EU, za kojim sledi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Istraživanje je sprovedeno u junu na uzorku od 1.211 ljudi iz 40 gradova i opština, koristeći CAPI metodu – kompjuterski podržano anketiranje licem u lice.

Komentari

Vaš komentar