Istraživanje: Više od trećine građana Srbije Sjedinjene Američke Države vidi kao neprijatelja

Vesti 01. nov 202312:36 55 komentara
N1

Više od trećine građana Srbije, njih 39 odsto, Sjedinjene Američke Države (SAD) vidi kao neprijatelja, a informacije o odnosima sa SAD najčešće dobijaju posredstvom televizije, internet portala i društvenih mreža, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove.

Istraživanje, koje je sprovedeno od 11. do 29. maja ove godine, rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije.

Za unapređenje odnosa sa SAD, najviše ispitanika vidi ulogu Aleksandra Vučića, dok se u manjem procentu pominju ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Dragan Šormaz i Čedomir Jovanović.

Skoro polovina građana ističe da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom, pri čemu se naglašava blagi porast važnosti odnosa sa SAD u odnosu na prethodna istraživanja.

Poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena, po učesnicima ispitivanja, ne bi značajno poboljšala odnose, dok se kao ključni faktori za poboljšanje ističu rešenje pitanja Kosova i Metohije i ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU).

Većina građana skeptična je u vezi budućeg poboljšanja odnosa, a prosečna ocena bliža je oceni „dovoljan“. Odnose između SAD i Srbije, građani najviše ocenjuju ocenom tri. Na skali od jedan do pet odnosi dve države ocenjeni su prosečnom ocenom 2.49.

U odnosu na najvišu prosečnu ocenu zabeleženu 2020. godine (2.63), u 2023-oj se nastavlja trend blagog pada.

Kada je u pitanju budući odnos Srbije i SAD, mišljenja su podeljena i dok 28 odsto ispitanika veruje da će odnosi dve zemlje biti bolji, 38 odsto njih smatra da do poboljšanja neće doći.

Da bi odnose Amerike i Srbije najpre popravilo rešenje pitanja Kosova smatra 17 odsto ispitanika, ulazak Srbije u EU 16 odsto njih, kao i povratak Kosova u nadležnost Srbije 15 odsto ispitanika.

Svaki deseti ispitanik kao uslov za poboljšanje odnosa dve zemlje vidi smenu predsednika SAD, dok devet odsto njih to vidi u promeni vlasti u Srbiji, ali skoro podjednak procenat ispitanika navodi da bi to omogućila i saradnja u oblasti kulture, sporta i obrazovanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare